Farmer Evolution - Είστε κατασκευαστής ή αντιπρόσωπος αγροτικών μηχανημάτων;

logo

Η εξέλιξη στο farming, με reviews μηχανημάτων & γεωπονικές τεχνικές που κάνουν τη διαφορά!

Αντιμετώπιση Υψηλών Θερμοκρασιών στον Ελαιώνα


Farmer Evolution
Farmer Evolution
Farmer Evolution
Farmer Evolution
9 Ιουλίου 2023


Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ευημερία των ελαιοδένδρων, επηρεάζοντας την ανάπτυξη, την παραγωγή και την ποιότητα του ελαιολάδου.


Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι και τρόποι αντιμετώπισης των υψηλών θερμοκρασιών σε έναν ελαιώνα.

Ορισμένοι από αυτές τις μεθόδους περιλαμβάνουν το πότισμα, την εφαρμογή ορυκτών σκευασμάτων, καθώς και την χρήση βιοδιεργετών.


Άρδευση:


Σε ποτιστικούς ελαιώνες κατά τη διάρκεια της ξηρασίας, η συμπληρωματική άρδευση μπορεί να διατηρήσει την υγεία και την παραγωγικότητα των δέντρων, ειδικά κατά τις κρίσιμες περιόδους ανάπτυξης των καρπών.


Σε ξερικούς ελαιώνες η καταπόνηση των ελαιόδεντρων από το θερμικό στρες είναι πολύ πιο έντονο και εμφανές .


Τα τελευταία χρονιά γίνετε από πολλούς ελαιοπαραγωγούς χρήση κάποιων σκευασμάτων σε μορφή σκόνης «πετυχαίνοντας» μια άσπρη απόχρωση στο φύλλωμα του δέντρου μειώνοντας την θερμοκρασία τους.


Καολίνης:
Ο καολίνη είναι ένα φυσικό αργίλιο που χρησιμοποιείται σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας. Στην περίπτωση των ελαιοδέντρων, ο καολίνης χρησιμοποιείται συχνά ως σκόνη που απλώνεται στα φύλλα των δέντρων μέσω ψεκασμού για προστασία από υψηλές θερμοκρασίες και ηλιακή ακτινοβολία.


Ο καολίνης δημιουργεί μια προστατευτική στρώση στην επιφάνεια των φύλλων, αντανακλώντας το ηλιακό φως και μειώνοντας την θερμότητα που διαπερνά τα φυτά. Αυτό μειώνει την υπερθέρμανση των φύλλων και των κοτυληδόνων τους, που είναι οι μερίδες των φύλλων που αναλαμβάνουν τη φωτοσύνθεση. Μειώνοντας το θερμικό στρες, ο καολίνης βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των φυτών και την αποφυγή πιθανών βλαβών που μπορεί να προκαλέσει η υπερθέρμανση.



Πυρίτιο:

Ένα άλλο ορυκτό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι το πυρίτιο. Το πυρίτιο έκτος από την ιδιότητα που έχει να "ασπρίζει" το φύλλωμα του δέντρου μπορεί να ενισχύσει τη δομή των φύλλων και να αυξήσει την αντοχή τους στη θερμότητα . Σε περίπτωση που το πυρίτιο είναι αφομοιώσιμο από τα φυτά τότε έχουμε ακόμα καλυτέρα αποτελέσματα αλλά και καλύτερης ποιότητας καρπούς.


Αλλά ορυκτά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για "άσπρισμα" των δέντρων είναι ο ατταπουλγίτης , ο ζεόλιθος και ο γεωργικός ασβέστης .


Επιπλέον, τα ορυκτά σκευάσματα που προσφέρουν άσπρη απόχρωση στα φύλλα του δέντρου έχουν και άλλα πλεονεκτήματα για τα φυτά.

Αποτρέπουν την επίθεση εντόμων και μικροοργανισμών, καθώς η στρώση δυσκολεύει την εγκατάστασή τους στην επιφάνεια των φύλλων.

Προστατεύει από την ξηρασία και την εξάτμιση του νερού από τα φυτά, καθώς μειώνει την ατμοσφαιρική απώλεια νερού μέσω της επιφάνειας των φύλλων.


Όταν γίνετε εφαρμογή τον ορυκτών σκευασμάτων με ψεκαστικό συγκρότημα πάντα λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Επίσης τα σκευάσματα που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να έχουν έγκριση για χρήση μέσω ψεκασμού.



Αμινοξέα και Εκχύλισμα Φυκιών


Η εφαρμογή αμινοξέων κατά τη διάρκεια και μετά το θερμικό στρες μπορεί να έχει θετική επίδραση στην αντιμετώπιση του στρες και να έχει θεραπευτικό ρόλο για τα φυτά. Τα αμινοξέα είναι οι βασικές μονάδες που απαρτίζουν τις πρωτεΐνες και είναι σημαντικά για πολλές βιολογικές διεργασίες στα φυτά.


Κατά τη διάρκεια του θερμικού στρες, τα φυτά αντιμετωπίζουν αυξημένο στρες και προκύπτουν διάφορες αρνητικές επιπτώσεις, όπως οξείδωση των κυττάρων, αύξηση της παραγωγής ελεύθερων ριζών και παραμόρφωση των μεμβρανών. Η προσθήκη αμινοξέων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτών των αρνητικών επιπτώσεων και να περιορίσει το στρες.


Τα αμινοξέα έχουν τις εξής επιδράσεις στην αντιμετώπιση του θερμικού στρες:


Αποτροπή οξείδωσης: Τα αμινοξέα μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιοξειδωτικά και να προστατεύσουν τα φυτά από την οξείδωση των κυττάρων που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του στρες.


Προαγωγή αντοχής: Τα αμινοξέα μπορούν να ενισχύσουν την αντοχή των φυτών έναντι του θερμικού στρες, βοηθώντας στη διατήρηση της φυσιολογίας τους και την προστασία των κυττάρων από την καταστροφή.


Ανάκαμψη μετά το στρες: Η εφαρμογή αμινοξέων μετά το στρες μπορεί να βοηθήσει τα φυτά να ανακάμψουν γρηγορότερα και να επαναφέρουν τη φυσιολογία τους.


Επιπλέον, η χρήση σκευασμάτων με εκχυλίσματα φυκιών μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του θερμικού στρες. Τα εκχυλίσματα φυκιών περιέχουν πλούσιο φάσμα βιοδραστικών ουσιών, όπως βιταμίνες, μέταλλα, φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά, που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία και αποκατάσταση των φυτών μετά το στρες.


Συνολικά, η χρήση αμινοξέων και εκχυλισμάτων φυκιών μπορεί να συμβάλει στη μείωση του θερμικού στρες, στην αντοχή των φυτών και στην ανάκαμψή τους μετά από το στρες.



Εδαφοκάλυψη:


Η εδαφοκάλυψη αποτελεί μια αποτελεσματική στρατηγική για την προστασία των ελαιόδεντρων από το θερμικό στρες.


Πώς λειτουργεί:

Η εδαφοκάλυψη συμβάλλει στην ελάττωση της εξάτμισης και τη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους, ενώ παράλληλα προστατεύει το έδαφος από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Έτσι, διατηρείται μια χαμηλότερη θερμοκρασία του εδάφους, προστατεύοντας τις ρίζες των φυτών.


Τύποι Εδαφοκαλύψεων:
Μπορεί να χρησιμοποιηθούν διάφορα υλικά για την εδαφοκάλυψη, όπως π.χ. κοπή χόρτων, φυτικά κατάλοιπα, υπολείμματα θρυμματισμού κτλ.


Πλεονεκτήματα:

Πέρα από την προστασία από τη θερμότητα, η εδαφοκάλυψη μπορεί επίσης να βελτιώσει τη γενική γονιμότητα του εδάφους, καθώς η βιοδιάσπαση των οργανικών υλικών ενισχύει την οργανική ουσία του εδάφους. Αυτό μπορεί να συμβάλλει στην προαγωγή της βιοποικιλότητας του εδάφους και να βελτιώσει την απορρόφηση νερού και θρεπτικών στοιχείων από τις ρίζες.


Έχοντας δοκιμάσει αρκετά σκευάσματα έναντι του θερμικού στρες , η προσωπική μου άποψη είναι ότι πράγματι έχουν πολύ καλά αποτελέσματα αρκεί να γίνει σωστά η εφαρμογή τους άλλη και την σωστή χρονική περίοδο.



Συμβουλές: 


  • Στα ορυκτά σκεύασματα για να έχουμε όσο δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα πρέπει στο βυτίο μας να έχουμε συνεχείς ανάδευση ώστε να έχουμε ομοιόμορφο διάλυμα.

  • Η χρήση προσκολλητικού ενδείκνυται για καλύτερη προσκόλληση στο φύλλωμα αλλά και για μεγαλύτερη διάρκεια έναντι των βροχοπτώσεων.

  • Για να πετύχουμε καλή επικάλυψη " ασπρίσματος " του δέντρου θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το κατάλληλο μπεκ ψεκασμού ανάλογα τις δυνατότητες του ψεκαστικού μας μηχανήματος αλλά και το ύψος των δέντρων.

  • Το ψεκαστικό διάλυμα που θα χρειαστείτε για κάθε ελαιόδεντρο είναι περίπου 5lt ανά δέντρο ( φυσικά αυτό διαμορφώνεται ανάλογα το μέγεθος του δέντρου αλλά και του φυλλώματος του).


Όσο αφορά τα σκευάσματα των βιοδιεγέρτων , αμινοξέων και εκχυλίσματα φυκιών είναι σημαντικό να γίνει η εφαρμογή τους πριν τις υψηλές θερμοκρασίες ενισχύοντας έτσι το δέντρο έναντι του θερμικού στρες.



Η αποτελεσματικότητα των παραπάνω μεθόδων μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις συνθήκες καλλιέργειας και το μικροκλίμα της περιοχή σας.


Για την καλύτερη εφαρμογή και αποτελεσματικότητα του κάθε σκευάσματος θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε με τον τεχνικό γεωπόνο της εκάστοτε εταιρίας αλλά και με τον τοπικό μας γεωπόνο.


Με την κατάλληλη προετοιμασία και διαχείριση, οι καλλιεργητές μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και να διασφαλίσουν την επιτυχή καλλιέργεια των ελαιόδεντρων τους .


Farmer Evolution