Farmer Evolution - Είστε κατασκευαστής ή αντιπρόσωπος αγροτικών μηχανημάτων;

logo

Η εξέλιξη στο farming, με reviews μηχανημάτων & γεωπονικές τεχνικές που κάνουν τη διαφορά!

Σημείωμα του Αγρότη


Γεια σας, είμαι ο Δημήτρης.


Ξεκίνησα το Farmer Evolution στην καρδιά της πανδημίας, το 2020, όταν ανάμεσα στα lockdown, αποφάσισα να φτιάξω το πρώτο video για το κανάλι μου στο youtube, παρουσιάζοντας, τι άλλο, ένα αλυσοπρίονο (αν και σε μίνι έκδοση, γκατζετάκι δηλαδή). Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.


Μεγάλωσα στη Μυτιλήνη και η οικογένειά μου, όπως οι περισσότερες στο νησί, είχαν κτήματα με ελιές. Τα παιδικά μου χρόνια τα πέρασα παίζοντας και βοηθώντας μέσα στα λιοκτήματα. Ακολούθησα όμως διαφορετικό μονοπάτι, και ο δρόμος μου με έφερε στην Κρήτη, όπου έμεινα συνολικά έξι χρόνια.


Εκεί, η τύχη τα ‘φερε έτσι ώστε να πάρω μέρος για άλλη μια φορά σε μάζεμα ελιάς. Με έκπληξη παρατήρησα ότι οι ελιές τους είχαν καρπό κάθε χρόνο, σε αντίθεση με τις δικές μας, τις Μυτιληνιές. Ενδιαφέρθηκα, ρώτησα, έμαθα. Ψέκαζαν την άνοιξη, μου είπαν. Τότε ήταν που άκουσα για πρώτη φορά για τη διαφυλλική λίπανση.


Το 2009 που γυρίσαμε στη Μυτιλήνη με τη γυναίκα μου τη Μαρία, αναλάβαμε τα κτήματα της οικογένειας. Από τότε καλλιεργούμε ελιές αλλά και κηπευτικά για το σπίτι μας. Η Μαρία έγινε περήφανη νέα αγρότισσα, και συνειδητοποίησα κι εγώ πόσο απολάμβανα την αγροτική ζωή με τους δικούς μου όρους, ως farmer νέας γενιάς και εποχής.


Η ενασχόληση με τους ψεκασμούς οδήγησε σε γνωριμίες με γεωπονικές εταιρίες, και μας ζήτησαν να συμμετάσχουμε σε αποδεικτικούς ψεκασμούς για ερευνητικούς σκοπούς. Το δοκιμάσαμε για 3 συνεχόμενα χρόνια στους ελαιώνες μας με εντυπωσιακά αποτελέσματα που μας χάρισαν πολύτιμο know-how (τεχνογνωσία) και εμπειρία στις διαφυλλικές εφαρμογές.

 

Ωραία όλα αυτά. Αλλά τι με έκανε να δημιουργήσω το Farmer Evolution;


Πάντα είχα μεγάλη αγάπη για τη φωτογραφία και το video, και παράλληλα από μικρός κυκλοφορούσα με μια πένσα κι ένα ποδήλατο, γιατί λάτρευα τα μαστορέματα και κάθε είδους μηχάνημα. Μεγαλώνοντας, έγινα αυτό που λέμε κλασικός γκατζετάκιας. Οκ, ίσως όχι και τόσο κλασικός, μια και πλέον το πάθος μου είναι τα αγροτικά μηχανήματα.


Στο Farmer Evolution κατάφερα να συνδυάσω όλα μου τα χόμπι. Τον ενθουσιασμό μου για την αγροτική ζωή, την αγάπη για τα μηχανήματα και το μεράκι μου με το video.


Όλα αυτά τα χρόνια, έχω κάνει reviews σε πολλά μηχανήματα, από αλυσοπρίονα σε ραβδιστικά, θαμνοκοπτικά και θρυμματιστές κλαδιών, ώστε να ξέρεις τι σε συμφέρει και τι να διαλέξεις. Έχω αποκτήσει τεχνογνωσία στη διαφυλλική λίπανση, καθώς και εξειδίκευση στην Ελιά, στους βιολογικούς ελαιώνες, σε εναλλακτικούς τρόπους λίπανσης και στην εξειδικευμένη θρέψη. Με λίγα λόγια, το ψάχνω και μου αρέσει να μοιράζομαι τη γνώση, την εμπειρία και βέβαια όλα τα απίθανα νέα εργαλεία!


Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι το “Make the Difference”, γιατί ειδικά στην Ελλάδα, έχουμε μείνει πολύ πίσω στον τρόπο που καλλιεργούμε τη γη μας. Ακόμα χρησιμοποιούμε ξεπερασμένες (και πολλές φορές λανθασμένες) μεθόδους των προγόνων μας. Δεν λέω, καλή η παράδοση, αλλά έχει έρθει η ώρα να εξελιχθούμε και να κάνουμε τη διαφορά.