Farmer Evolution - Είστε κατασκευαστής ή αντιπρόσωπος αγροτικών μηχανημάτων;

logo

Η εξέλιξη στο farming, με reviews μηχανημάτων & γεωπονικές τεχνικές που κάνουν τη διαφορά!

Συντήρηση Αλυσοπρίονου


Farmer Evolution
Farmer Evolution
Farmer Evolution
Farmer Evolution
17 Φεβρουαρίου 2024

Η τακτική συντήρηση είναι κλειδί για την εξασφάλιση της αξιοπιστίας και της μέγιστης απόδοσης του μηχανήματός σας.



Η συντήρηση ενός μηχανήματος εξασφαλίζει την αξιοπιστία, τη σωστή λειτουργία αλλά και τη μακροζωία του εκάστοτε μηχανήματος.


Μιας και οι εργασίες κλάδεματος έχουν ξεκινήσει, πολλοί χρησιμοποιούν τα κλαδευτικά αλυσοπρίονα τους ως κύριο εργαλείο κλάδεματος, ειδικά στην καλλιέργεια της ελιάς.


Έτσι, πρέπει και αυτό να το συντηρούμε σωστά!


Οι εργασίες συντήρησης που κάνω στο δικό μου κλαδευτικό αλυσοπρίονο είναι πάνω απ' όλα να κρατάω καθαρό το φίλτρο αέρος. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, να το καθαρίζουμε κάθε μέρα μετά το τέλος της εργασίας μας (ανάλογα με τη χρήση), καθώς παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του αλυσοπρίονου. Ανάλογα το είδος του φίλτρου, το καθαρίζουμε είτε με τη χρήση αέρα ή κάποιου σπρέι, ενώ σε άλλη περίπτωση προβαίνουμε στην αντικατάστασή του.

Επόμενη εργασία είναι να καθαρίσουμε το αλυσοπρίονο από βρωμιές και λάδια που ενδεχομένως να έχουν κολλήσει σε διάφορα σημεία. Ιδανικό είναι να αφαιρέσουμε και το πλαϊνό καπάκι της χειρομίζας από την πλευρά του βολάν, καθώς εκεί μαζεύονται πολλές βρωμιές με αποτέλεσμα να μην ψύχεται σωστά ο κινητήρας του αλυσοπρίονου. Προσωπικά, εκτός από τη χρήση αέρα μέσω αεροσυμπιεστή χρησιμοποιώ και ένα σπρέι απομάκρυνσης βρωμιών όπως λάδια, γράσσα κ.λπ.


Φυσικά, στα πλαίσια της συντήρησης ελέγχουμε συχνά το μπουζί ώστε να δούμε σε τι κατάσταση είναι και το αντικαθιστούμε όταν αυτό χρειάζεται. Στα δικά μου μηχανήματα ακολουθώ την τακτική της αντικατάστασης του μπουζί μια φορά τον χρόνο ώστε να διασφαλίσω τη σωστή λειτουργία του κινητήρα, μιας και το κόστος δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό.


Γίνεται έλεγχος της αλυσίδας και λάμας του αλυσοπρίονου για τυχόν φθορές. Όσον αφορά την αλυσίδα, πρέπει να είναι ακονισμένη ώστε να αποδίδει και να μην ζορίζεται το αλυσοπρίονο μας. Η λάμα πρέπει να μην έχει φθορές και να καθαρίζουμε το αυλάκι που κινείται η αλυσίδα απομακρύνοντας τυχόν βρωμιές.


Σε περίπτωση που δεν γνωρίζουμε ή δεν έχουμε τη δυνατότητα να συντηρήσουμε το εκάστοτε μηχάνημά μας, θα πρέπει να επισκεφθούμε έναν τεχνικό ώστε να αναλάβει τη συντήρησή του.


Πολλές φορές η τακτική συντήρηση του μηχανήματος κοστίζει λιγότερο από μια φθορά ή ζημιά που θα γίνει στο μηχανήμά μας από μη σωστή συντήρηση του.


Δεν πρέπει να ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε υψηλής ποιότητας λάδια μίξης στη σωστή αναλογία που προτείνει ο κατασκευαστής του κάθε μηχανήματος.


Όσο αφορά τα λάδια για την αλυσίδα, προσωπικά προτείνω τη χρήση λαδιών που είναι κατάλληλα για τη λίπανση της αλυσίδας, ώστε να αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες της αλυσίδας, διατηρώντας την πάντα λαδωμένη και μειώνοντας έτσι τη φθορά της.

Το βίντεο αποσκοπεί στην υπενθύμιση της σημασίας της συντήρησης των μηχανημάτων για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση τους.