Farmer Evolution - Είστε κατασκευαστής ή αντιπρόσωπος αγροτικών μηχανημάτων;

logo

Η εξέλιξη στο farming, με reviews μηχανημάτων & γεωπονικές τεχνικές που κάνουν τη διαφορά!

Πώς επιλέγουμε χλοοκοπτική μηχανή (Γκαζόν)


Farmer Evolution
Farmer Evolution
Farmer Evolution
Farmer Evolution
6 Μαίου 2023

Μια μηχανή του γκαζόν είναι από τα βασικότερα μηχανήματα περιποίησης ενός χλοοτάπητα



Πώς όμως θα επιλέξουμε την κατάλληλη μηχανή του γκαζόν σύμφωνα με τις ανάγκες μας ;

 

Οι βασικές κατηγορίες των χλοοκοπτικών είναι πέντε ( 5 ) :

 

Μηχανές γκαζόν Χειροκίνητες

Μηχανές γκαζόν Ηλεκτρικές

Μηχανές γκαζόν Βενζίνης

Μηχανές γκαζόν Τρακτέρ

Μηχανές γκαζόν Ρομποτικές

 

 

1) Μηχανές γκαζόν χειροκίνητες

 

Η πρώτη κατηγορία που είναι η χειροκίνητες μηχανές γκαζόν είναι κατάλληλες για μικρές εκτάσεις με χλοοτάπητα. Η κίνηση στα μαχαίρια μεταδίδεται καθώς σπρώχνουμε την μηχανή. Στα πλεονεκτήματα της είναι η αθόρυβη λειτουργία της και η μηδενική σχεδόν συντήρηση της .

 

2)Μηχανές γκαζόν ηλεκτρικές

 

Η συγκεκριμένη κατηγορία μηχανών γκαζόν είναι και η πιο διαδεδομένη στην Ελληνική αγορά και είναι κατάλληλες για μικρούς έως μεσαίου μεγέθους εκτάσεις χλοοτάπητα. 

 

Η κίνηση των μαχαιριών γίνεται μέσω ενός ηλεκτρικού κινητήρα που τροφοδοτείται από ρεύμα 220v είτε μέσω μιας μπαταρίας.

 

Για να χρησιμοποιήσουμε μια ηλεκτρική μηχανή γκαζόν με τάση λειτουργίας 220v  απαιτείται να υπάρχει ρεύμα στον χώρο που θα γίνει η εργασία. Επίσης υπάρχει περιορισμός κινήσεων ανάλογα το μήκος του καλωδίου που θα χρησιμοποιήσουμε για να τροφοδοτήσουμε με ρεύμα την μηχανή .

Στην περίπτωση που η ηλεκτρική μηχανή γκαζόν τροφοδοτείται με ρεύμα μέσω μπαταρίας τότε έχουμε ελευθερία κινήσεων και μειωμένο θόρυβο λειτουργίας. Στα μειονεκτήμα της είναι μόνο η αυτονομία της μπαταρίας που και αυτό είναι ανάλογα την χωρητικότητα της εκάστοτε μπαταρίας που θα χρησιμοποιήσουμε.

 

3)Μηχανές γκαζόν βενζίνης

 

Πρόκειται για μια κατηγορία που προορίζεται για μεσαίες έως μεγάλες εκτάσεις με χλοοτάπητα και για αυτό τον λόγο επιλέγεται από επαγγελματίες κηπουρούς. Η κίνηση των μαχαιριών γίνεται μέσω ενός βενζινοκίνητου κινητήρα και έχουμε πολύ μεγάλη ισχύ στα μαχαίρια ανάλογα με την ιπποδύναμη του κινητήρα.

Οι περισσότερες βενζινοκίνητες μηχανές γκαζόν είναι αυτοκινούμενες. Έτσι είναι πολύ άνετες και ξεκούραστες στην χρήση τους καθώς απλά τις ακολουθούμε.  Στα μειονεκτήμα της είναι η θορυβώδες λειτουργία του κινητήρα.

 

 

4)Μηχανές γκαζόν τρακτέρ

 

Όπως λέει και ο τίτλος της κατηγορίας αυτής πρόκειται για μηχανήματα που τα οδηγάμε και είναι κατάλληλα για μεγάλες εκτάσεις χλοοτάπητα.

 

Θα μπορούσαμε να χωρίσουμε αυτή την κατηγορία σε δύο υποκατηγορίες. Η πρώτη είναι τα μικρά τρακτέρ που κόβουν γκαζόν αλλά έχουν την δυνατότητα να προσαρμόσουμε και άλλα παρελκόμενα για άλλες εργασίες. Η δεύτερη κατηγορία αφορά χλοοκοπτικές μηχανές που τις οδηγάμε αλλά έχουν σαν αποκλειστική χρήση την περιποίηση του χλοοτάπητα. Τέτοιες μηχανές γκαζόν μπορούν να τροφοδοτούνται είτε από έναν βενζινοκινητήρα ή είτε με μπαταρίες.

 

5)Μηχανές γκαζόν ρομποτικές

 

Είναι μια νέα κατηγορία που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μηχανές γκαζόν που κινούνται αυτόνομα σε έναν χώρο που έχουν προγραμματιστεί. Η κίνηση τους γίνεται με μπαταρία και η φόρτιση τους γίνετε επίσης αυτόματα μέσω του σταθμού φορτίσεις του εκάστοτε μηχανήματος. Η περιποίηση του χλοοτάπητα μπορεί να προγραμματιστεί να γίνεται καθημερινά και να κρατάει σε ένα σταθερό ύψος τον χλοοτάπητα μας .


Πλάτος κοπής

Ένα άλλο βασικό κριτήριο επιλογής μια μηχανής γκαζόν είναι το πλάτος κοπής της.

 

Το πλάτος κοπής μιας μηχανής γκαζόν μας δηλώνει και τις δυνατότητες που έχει η συγκεκριμένη μηχανή . Όσο πιο μεγάλο είναι το πλάτος τόσο πιο γρήγορα γίνεται η εργασία περιποιήσεις του χλοοτάπητα και πιο κατάλληλο για μεγάλες εκτάσεις.

 

Ισχύς  κινητήρα

Ένα άλλο κριτήριο επιλογής είναι η ισχύς του κινητήρα. Όσο πιο ισχυρός είναι ο κινητήρας της χλοοκοπτικής μηχανής τόσο πιο άνετη και ξεκούραστη θα γίνεται η εργασία.

 

Όλες οι μηχανές γκαζόν έχουν ρύθμιση ύψους κοπής . Συνήθως η ρύθμιση ύψους κοπής κυμαίνεται από 2cm έως 7cm.  Ανάλογα το είδος και την ποικιλία του χλοοτάπητα επιλέγουμε την σωστή ρύθμιση. (Αποφεύγουμε να κάνουμε πολύ χαμηλά κοψίματα σε σημείο να φαίνεται το ριζικό σύστημα του χλοοτάπητα.)

 

Κριτήρια επιλογής:

1)Μέγεθος εκτάσεις χλοοτάπητα

2) Επιλογή κατηγορίας βενζίνης ή ηλεκτρική;

3) Αυτοκινούμενη ή Όχι ;

 

Πλέον μπορείτε να επιλέξετε την σωστή χλοοκοπτική μηχανή σύμφωνα με τις δικές απαιτήσεις.

 

Στην συνεχεία θα βρείτε τις συλλογές που έχω φτιάξει στον προσωπικό μου λογαριασμό στο ΒestPrice,gr ανά κατηγορία xλοοκοπτικών μηχανών ώστε να βρείτε την μηχανή που θέλετε στην καλύτερη τιμή της αγοράς.

 

BestPrice.gr συλλογές ανά κατηγορία χλοοκοπτικές μηχανές :

 

Μηχανές Γκαζόν Χειροκίνητες 

Μηχανές Γκαζόν Ρεύματος 

Μηχανές Γκαζόν Μπαταρίας 

Μηχανές Γκαζόν Βενζίνης

Mηχανές Γκαζόν Τρακτερ

Μηχανές Γκαζόν Ρομποτικές