Farmer Evolution - Είστε κατασκευαστής ή αντιπρόσωπος αγροτικών μηχανημάτων;

logo

Η εξέλιξη στο farming, με reviews μηχανημάτων & γεωπονικές τεχνικές που κάνουν τη διαφορά!

Πως επιλέγουμε σωστή μπαταρία και φορτιστή για το ελαιοραβδιστικό μας.


Farmer Evolution
Farmer Evolution
Farmer Evolution
Farmer Evolution
10 Οκτωβρίου 2000

Η σωστή επιλογή της μπαταρίας θα μας εξασφάλιση συνεχή και άνετη εργασία στην συγκομιδή της ελιάς.

Το παρακάτω άρθρο έχει γραφτεί απο την εταιρεία  NIKOLAOU TOOLS.


Πριν ξεκινήσουμε την έρευνα για την κατάλληλη μπαταρία και φορτιστή για το ελαιοραβδιστικό μας, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τις πληροφορίες του κατασκευαστή καθώς και του καταστήματος απ’ όπου το προμηθευτήκαμε.


Φανταστείτε να λειτουργεί με μπαταρία και εμείς από λάθος να χρησιμοποιήσουμε γεννήτρια! Αυτό θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για το μέλλον του μηχανήματός μας. Από το να πάθει σοβαρή ζημιά μέχρι την ολική καταστροφή του. Και όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό θα συμβεί κατά τη διάρκεια της χρήσης του, επάνω στο δέντρο, αφήνοντας τη δουλειά μας στη μέση! Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία τόσο του μηχανήματος όσο και τη δική μας.



Πόσα watt καταναλώνει το ελαιοραβδιστικό σε κάθε χρήση;



Προκειμένου να επιλέξουμε τη σωστή μπαταρία για το ελαιοραβδιστικό μας, θα πρέπει να γνωρίζουμε το χρόνο χρήσης του. Πόση ώρα έχουμε σκοπό να το χρησιμοποιούμε κάθε φορά; Το κάθε μηχάνημα έχει διαφορετική κατανάλωση ρεύματος, ανάλογα τον τύπο και το μέγεθός του. Όσο πιο πολλά βατ (watt) το ραβδιστικό μας, τόσο μεγαλύτερη η κατανάλωση ρεύματος. Επιπλέον, η κατανάλωση αυξάνεται ανάλογα με την ένταση της εργασίας, την παλαιότητα και αν είναι καλά ή όχι συντηρημένο το μηχάνημα. Οπότε, καλό θα είναι να το ελέγχουμε πριν από κάθε σεζόν για να είμαστε έτοιμοι.



Ποιος τύπος μπαταρίας είναι ο σωστός;


Η μπαταριά που θα επιλέξουμε πρέπει να είναι ΒΑΘΕΙΑΣ ΕΚΦΟΡΤΙΣΕΩΣ και όχι απλή αυτοκίνητου, γιατί θα ξεφορτίζει πολύ γρήγορα. Επίσης, δεν πρέπει να είναι μικρότερη από70Ah γιατί θα μας προσφέρει ελάχιστη διάρκεια χρήσης. Σε περιπτώσεις που απαιτείται πολύωρη λειτουργία καλό είναι να διαθέτουμε εφεδρική μπαταρία.

Προσοχή: Δεν συστήνεται η χρήση του μηχανήματος με μπαταρία που είναι τοποθετημένη σε όχημα ή τρακτέρ καθώς αν ανοίξουμε τον διακόπτη εκκινεί το δυναμό και τα volt αλλάζουν από 12V σε έως 15V. Επιπλέον υπάρχει κίνδυνος εκφόρτισης της μπαταρίας του οχήματος και να μείνουμε στο χωράφι.

Σημείωση: Αν η μπαταρία είναι μεγάλη, είναι σχεδόν αδύνατη η μετακίνησή της από ένα άτομο χωρίς καρότσι μεταφοράς.


Φροντίδα της μπαταρίας



Η μπαταρία πρέπει να φορτίζεται μετά από κάθε χρήση ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη φορά. Όσο πιο μεγάλη είναι, τόσο μεγαλύτερη η διάρκεια φόρτισής της.

Για την παράταση της διάρκειας ζωής των μπαταριών, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε ΦΟΡΤΙΣΤΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΤΗ. Όταν η μπαταρία φορτιστεί πλήρως, ένα πολύ μικρό ρεύμα διαρρέει την μπαταρία και όχι μόνο την συντηρεί ανάμεσα στις φορτίσεις, αλλά συμβάλει και στην αναζωογόνηση της.


Επιλογή του κατάλληλου φορτιστή



Ο κατάλληλος φορτιστής είναι αυτός που ταιριάζει στο μέγεθος της μπαταρίας που διαθέτουμε. Όσο πιο μεγάλη σε αμπερώρια (Ah) η μπαταρία μας, τόσο πιο πολλά αμπέρ (Α) θα πρέπει να βγάζει ο φορτιστής για να φορτίσει την μπαταρία μας.


Είδη φορτιστών



Στο εμπόριο βρίσκουμε διάφορους τύπους φορτιστών. Οι πιο χαρακτηριστικοί είναι:



    Τύπου Μετασχηματιστή: κάνει μόνο φόρτιση αλλά θέλει προσοχή καθώς δε σταματά τη φόρτιση όταν η μπαταρία γεμίσει, με σοβαρή πιθανότητα να την καταστρέψει. (δεν ενδείκνυται)
    Τύπου Μετασχηματιστή (αυτόματος): κάνει μόνο φόρτιση και σταματά όταν η μπαταρία γεμίσει. Δυστυχώς δεν ξανά ξεκινάει με αποτέλεσμα να αδειάζει ξανά η μπαταρία. Και αυτός και ο προηγούμενος φορτίζουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο και έτσι μικραίνουν την διάρκεια ζωής της μπαταρίας. (δεν ενδείκνυται)
    Τύπου ηλεκτρονικός (απλός φορτιστής): Φορτίζει την μπαταρία με διάφορα στάδια φόρτισης παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας αλλά δεν την συντηρεί και έτσι θα πρέπει κάθε τόσο να την φορτίζουμε χειροκίνητα.
    Τύπου ηλεκτρονικός (φορτιστής – συντηρητής): Αποτελεί την καλύτερη επιλογή καθώς φορτίζει την μπαταρία με διάφορα στάδια, ενώ παράλληλα την συντηρεί αυτόματα.

        

Σημαντικό: Οι ηλεκτρονικοί φορτιστές προσφέρουν συνήθως προστασία από υπερφόρτωση, βραχυκύκλωμα και αντιστροφή πολικότητας, που είναι πολύ σημαντικά για την προστασία του χρήστη και της μπαταρίας. Παράλληλα, είναι πλήρως αυτόματοι οπότε ο χρήστης δεν χρειάζεται να κάνει κάτι από την στιγμή που θα βάλει την μπαταρία για φόρτιση ή συντήρηση. Το μόνο που χρειάζεται είναι μόνιμη παροχή ρεύματος.



Μιας και αναλύσαμε το πώς επιλέγουμε την μπαταριά και τον φορτιστή  για ένα ελαιοραβδιστικό , πλέον μπορείτε να δείτε και το καινούργιο ελαιοραβδιστικό της εταιρείας NIKOLAOU TOOLS το μοντέλο  NAKAYAMA PRO NZ1100.