Farmer Evolution - Είστε κατασκευαστής ή αντιπρόσωπος αγροτικών μηχανημάτων;

logo

Η εξέλιξη στο farming, με reviews μηχανημάτων & γεωπονικές τεχνικές που κάνουν τη διαφορά!

Οδηγός Αγοράς Ψεκαστικού


Farmer Evolution
Farmer Evolution
Farmer Evolution
Farmer Evolution
3 Ιουνίου 2023

Πώς θα επιλέξουμε το σωστό ψεκαστικό σύμφωνα με τις ανάγκες μας;


Ο ψεκασμός είναι μέρος των καλλιεργητικών πρακτικών που ακολουθούμε για την προστασία των φυτών μας είτε στον κήπο είτε σε μια καλλιέργεια μας .


Πώς θα επιλέξουμε όμως το σωστό ψεκαστικό σύμφωνα με τις ανάγκες μας ;

Οι κατηγορίες των ψεκαστικών χωρίζονται ως εξής:


1) Ψεκαστήρες Προπιέσεως
2) Ψεκαστήρες Πλάτης
3) Ψεκαστικά συγκροτήματα
4) Συρόμενα Ψεκαστικά


Η πρώτη κατηγορία που είναι οι ψεκαστήρες προπιέσεως είναι κατάλληλοι κυρίως για ερασιτεχνική χρήση καθώς έχουν μικρή χωρητικότητα σε λίτρα και μικρή απόδοση σε πίεση (bar).


Οι ψεκαστήρες πλάτης είναι η πιο μεγάλη και κοινή κατηγορία ψεκαστήρων που συναντάμε στην αγορά και υπάρχουν αρκετές υποκατηγορίες της :

1)Ψεκαστήρες πλάτης χειρός
2)Ψεκαστήρες πλάτης μπαταρίας
3)Ψεκαστήρες πλάτης Βενζίνης
4)Νεφελοψεκαστήρες


Οι ψεκαστήρες πλάτης χειρός είναι από τις πιο οικονομικές που μπορούμε να βρούμε στην αγορά και είναι κατάλληλες τόσο για ψεκασμούς σε κήπους ή σε κάποια καλλιέργεια μας.


Οι ψεκαστήρες πλάτης μπαταρίας είναι πολύ εύκολες και ξεκούραστες στην χρήση τους και για αυτό τον λόγο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε μεγάλες καλλιέργειες.


Οι ψεκαστήρες πλάτης Βενζίνης διαθέτουν ένα μικρό κινητήρα βενζίνης με μια αντλία ψεκασμού. Η πίεση που μπορούν να ανεβάσουν είναι πολύ υψηλή και για αυτό χρησιμοποιούνται για επαγγελματική χρήση σε μεγάλες εκτάσεις ή για ψεκασμό δέντρων .


Οι Νεφελοψεκαστήρες είναι μια εξειδικευμένη κατηγορία ψεκαστικών καθώς μπορούμε να πετύχουμε ψεκασμό σε μορφή " νέφους ' δηλαδή με πολύ μικρά σταγονίδια. Με αυτό τον τρόπο γίνεται πολύ καλή διαβροχή του φυλλώματος και από τις δύο πλευρές του. Επίσης κάποια μοντέλα έχουν την δυνατότητα να ρίξουν και σκόνη όπως για παράδειγμα θειάφι .


Τα Ψεκαστικά Συγκροτήματα αποτελούνται από ένα κινητήρα είτε βενζίνης είτε ηλεκτρικό και μια αντλία . Οι αντλίες που χρησιμοποιούνται για τα ψεκαστικά συγκροτήματα είναι οι εμβολοφόρες αλλά και οι μεμφρανοφόρες.


Οι εμβολοφόρες αντλίες έχουν ενσωματωμένο χειριστήριο, έχουν χαμηλότερη τιμή σε σύγκριση με τις μεμφρανοφόρες και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση. Οι μεμφρανοφόρες έχουν αρκετά υψηλές αποδόσεις τόσο σε πίεση (bar) αλλά και παροχή λίτρων ανά λεπτό. Επιλέγονται για ψεκασμούς μεγάλων καλλιεργειών που απαιτούνται υψηλές αποδόσεις.


Ένα βασικό κριτήριο επιλογής του σωστού ψεκαστικού συγκροτήματος είναι το είδος του ψεκασμού που θέλουμε να κάνουμε.


Όταν η καλλιέργεια μας έχει χαμηλό ύψος και δεν απαιτούνται πολλά μέτρα ψεκαστικού λάστιχου τους μπορούμε να επιλέξουμε μια αντλία με 35 έως 40 bar πίεση και παροχή ψεκαστικού διαλύματος 25 -35 lt το λεπτό.


Όταν η καλλιέργεια μας εχει μεγάλο ύψος ( δέντροκαλλιέργεια ) και απαιτούνται πολλά μέτρα λάστιχο ψεκασμού άνω των 100m τότε πρέπει να επιλέξουμε μια αντλία με όσο το δυνατόν περισσότερη πίεση άνω των 45bar και όσο το δυνατόν περισσότερα λίτρα παροχής ανά λεπτό. Λόγο των πολλών μέτρων λάστιχου ψεκασμού παρατηρείται πτώση πίεσης από την έξοδο της αντλίας έως τον ψεκαστικό αυλό ( πιστόλι ). Για παράδειγμα μπορεί το μανόμετρο της αντλίας να γράφει 35bar πίεση αλλά στον αυλό ψεκασμού να έχουμε 20 με 25bar πίεση .


Τα συρόμενα ή αναρτώμενα ψεκαστικά μηχανήματα είναι κατάλληλα για καθαρά επαγγελματική χρήση σε μεγάλες καλλιέργειες και η κίνηση τους μεταδίδεται από Τρακτέρ. Οι αντλίες που χρησιμοποιούνται σε αυτή την κατηγορία είναι μεμφρανοφόρες καθώς απαιτούνται υψηλές πίεσης ψεκασμού.


Στον προσωπικό μου λογαριασμό στο BestPrice.gr έχω φτιάξει κάποιες συλλογές όπου προτείνω κάποια μοντέλα ανά κατηγορία ψεκαστικών μέσων .


Ψεκαστήρες Προπιέσεως

Ψεκαστήρας Πλάτης Χειρός 

Ψεκαστήρες Πλάτης Μπαταρίας

Νεφελοψεκαστήρας Βενζίνη 

Ψεκαστήρες Πλάτης Βενζίνης

Ψεκαστικό Συγκρότημα


Περισσότερα μοντέλα ψεκαστήρων μπορείτε να βρείτε εδώ : BestPrice.gr


Δεν ξεχνάμε ότι πάντα λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας πριν κάνουμε κάποιον ψεκασμό.