Farmer Evolution - Είστε κατασκευαστής ή αντιπρόσωπος αγροτικών μηχανημάτων;

logo

Η εξέλιξη στο farming, με reviews μηχανημάτων & γεωπονικές τεχνικές που κάνουν τη διαφορά!

Καλλιέργεια Ελιάς - Ριζοπότισμα αύξηση της οργανικής ουσίας,


Farmer Evolution
Farmer Evolution
Farmer Evolution
Farmer Evolution
4 Φεβρουαρίου 2023

Αύξηση οργανικής ουσίας και μικροοργανισμών με χαμηλό κόστος


Όταν το έδαφος μιας καλλιέργειας είναι υγιές και γόνιμο μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε μια πολύ καλή βάση για καλές παραγωγές.

Το έδαφος για να είναι υγιές και γόνιμο πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανική ουσία και μικροοργανισμούς.

Αυτό φυσικά μπορούμε να το πετύχουμε με ενσωμάτωση κοπριάς ( φουσκι) στην καλλιέργεια μας και με κομποστ.

Τα τελευταία χρόνια ακολουθώ έναν διαφορετικό τρόπο για να αυξήσω την οργανική ουσία και τους μικροοργανισμούς στο έδαφος μέσω υδρολίπανσης.

Την "συνταγή" για την συγκεκριμένη εφαρμογή μου την έδωσε ο φίλος μου ο Γεωπόνος Κώστας Κωστόπουλος.

Ουσιαστικά θα χρησιμοποιήσουμε ένα σκεύασμα που να περιέχει μικροοργανισμούς όπου στην συγκεκριμένη περίπτωση θα χρησιμοποιήσω το Glomeron soil και το ρίχνω σε ένα βαρέλι με 200lt νερό ή κατευθείαν στο βυτίο που έχουμε των 1000lt ( με 200 lt νερό μέσα) . Το αφήνουμε για δύο ημέρες ώστε να πολλαπλασιαστούν οι μικροοργανισμοί κάνοντας συχνά ανάδευση ώστε να διαλυθεί το υλικό μέσα στο βαρέλι.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε μικρότερη ποσότητα του σκευάσματος στην συγκεκριμένη περίπτωση του Glomeron soil αντί για τα 25 κιλά ρίξουμε τα 12.5kg τότε το αφήνουμε για 4-5 ημέρες στο βαρέλι για να πολλαπλασιαστούν οι μικροοργανισμοί.

Μετά την διαδικασία αυτή θα αδειάσουμε το βαρέλι με τούς μικροοργανισμούς σε μεγαλύτερο βυτίο των 1000lt και θα συμπληρώσουμε νερό .

Προσθέτουμε στο βυτίο επίσης ένα σκεύασμα με Λεοναρδίτη που περιέχει Χουμικά και Φουλβικά οξέα . Στην συγκεκριμένη περίπτωση θα χρησιμοποιήσω το Superorgan ρίχνοντας δύο συσκευασίες στο βυτίο, δοκιμαστικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα εσείς.

Έχοντας ανεξάρτητο σύστημα ανάδευσης στο βυτίο μου , δουλεύει ταυτόχρονα καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας συμπλήρωσης νερού και που ρίχνω το superorgan στο βυτίο για να έχω όσο το δυνατόν καλύτερη διάλυση τους.

Για καλύτερα αποτελέσματα θα μπορούσατε να συμπληρώσετε και ένα σκεύασμα με άζωτο όπου είναι τροφή για τους μικροοργανισμούς όταν θα ρίξετε το διάλυμα στο έδαφος .

Το ριζοποτίσμα μπορούμε να το κάνουμε είτε με το ψεκαστικό μας μηχάνημα αφαιρώντας τον ψεκαστικό αυλό και βάζοντας μια βάνα για την ρύθμιση του διαλύματος που θα ρίχνουμε. Επίσης θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε και μια μικρή αντλία για την διαδικασία της υδρολίπανσης.

Προσωπικά η δοσολογία ανά δέντρο που ρίχνω είναι 5 με 7lt.

Το κόστος της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι αρκετά χαμηλό.

Τα σκευάσματα που χρησιμοποιήθηκαν το Glomeron soil θα το βρούμε στην τιμή των 30€ τα 25kg και το Superorgan στην τιμή των 17€ τα 25kg .

Το συνολικό κόστος της εφαρμογής που έκανα με συσκευασία Glomeron soil και με δύο συσκευασίες Superorgan ήταν 64€.

Με 1000lt διάλυμα αν ρίχνουμε 5lt ανα δέντρο ισοδυναμεί με υδρολίπανση σε 200 δέντρα με κόστος ανά δέντρο 0.32€. Στην εφαρμογή με 7lt ανά δέντρο μπορούμε να καλύψουμε 143 δέντρα περίπου με κόστος ανά δέντρο 0.45€.

Το κόστος μπορούμε να το διαμορφώσουμε ανάλογα με τις δυνατότητες μας χρησιμοποιώντας τις ανάλογες ποσότητες από τα σκευάσματα που θα επιλέξουμε.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι μια πολύ καλή λύση για να αυξήσουμε την οργανική ουσία και τους μικροοργανισμούς σε μια καλλιέργεια ακόμα και σε δύσκολα, δύσβατα και επικλινή εδάφη.

Η επανάληψη της συγκεκριμένης εφαρμογής κάθε χρόνο θα μας δώσει την δυνατότητα να έχουμε ένα υγιές και γόνιμο έδαφος όπου θα οφέλη θα είναι μακροπρόθεσμα!

Να επισημάνω σε αυτό το σημείο ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν μπορεί να θεωρηθεί βασική λίπανση για μια καλλιέργεια.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα σκευάσματα που χρησιμοποιήθηκαν θα βρείτε στην σελίδα www.rizikidinamis.com