Farmer Evolution - Είστε κατασκευαστής ή αντιπρόσωπος αγροτικών μηχανημάτων;

logo

Η εξέλιξη στο farming, με reviews μηχανημάτων & γεωπονικές τεχνικές που κάνουν τη διαφορά!

Τζίτζιφα Μεγαλόκαρπα


Farmer Evolution
Farmer Evolution
Farmer Evolution
Farmer Evolution
24 Αυγούστου 2022


Η Τζιτζιφιά είναι ενα δέντρο που παλαιότερα το συναντούσαμε αρκετά συχνά σε δημόσιους δρόμους καθώς είναι αρκετά ανθεκτικό  στις καιρικές συνθήκες χωρίς ιδιαίτερες καλλιεργητικές ανάγκες.


Έχει καταγωγή από την Ασια  αλλά έχει εγκλιματιστεί στην χωρά μας και γενικά σε χώρες της Μεσογείου. Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες που διαφέρουν μεταξύ τους τόσο στο σχήμα των φύλλων, στο μέγεθος των καρπών, στην γεύση αλλά και στην  εποχή ωρίμανσης.


Πρόκειται για καρποφόρο δέντρο, φυλλοβόλο ,ανθίζει τους καλοκαιρινούς μήνες και οι καρποί του είναι έτοιμη για για νωπή κατανάλωση συνήθως τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο ανάλογα την περιοχή και την ποικιλία . Όταν προορίζονται για αποξήρανση συλλέγονται υπερώριμοι αφού συρρικνωθούν επάνω στα δένδρα. Η αποξήρανση τους γίνεται με έκθεση στον ήλιο για όσο διάστημα χρειαστεί.


Όλοι γνωρίζουμε ότι οι καρποί του που μοιάζουν σαν ελιές και όσο ωριμάζουν αποκτούν μια πιο καφέ απόχρωση.


Τα τελευταία χρόνια συναντάμε σε πολλούς κήπους τζίτζιφα με μεγάλο μεγέθος καρπού (Τζίτζιφα Μεγαλόκαρπα Ziziphus Jujuba). Πρόκειται πραγματικά για εκπληκτικό φρούτο όπου είναι τραγανό με έντονη γεύση μήλου και τζίτζιφου μαζί !


Θεωρείται από πολλούς το "δέντρο γιατρός" καθώς έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Τα συστατικά του καρπού είναι: φλαβονοειδή, γλίσχρασμα, σαπωνίνες, σάκχαρα, βιταμίνες Α, Β2, C, ιχνοστοιχεία, ασβέστιο και σίδηρο.


Σαν δέντρο δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα καθώς δεν προσβάλετε ευκολά από μυκητολογικές ασθενείες, είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και δεν χρειάζεται συχνό πότισμα . Έχει γρήγορη ανάπτυξη και τα κλαδιά του είναι αγκαθωτά.

Όσοι έχετε στο χωράφι σας ή στον κήπο σας διαθέσιμο χώρο θα μπορούσατε να φυτέψετε ένα δέντρο τζιτζιφιάς και σε δυο με τρία χρονιά θα μπορείτε να κοβετε τους καρπους του από το δικό σας δέντρο !

Όσοι ενδιαφέρεστε για κάποιο δενδρύλλιο μεγαλόκαρπης τζιτζιφιάς μπορείτε να επικοινωνήσετε  με το φυτώριο Γώγης Δημήτριος & Παναγιώτης οπού θα σας ενημερώσουν που θα βρείτε δεντρύλλια τους στην περιοχή σας.


Φυτώρια Γώγης Δημήτριος & Παναγιώτης
Ριζάρι Έδεσσας Πέλλας
 Τηλ 2381502609