Farmer Evolution - Είστε κατασκευαστής ή αντιπρόσωπος αγροτικών μηχανημάτων;

logo

Η εξέλιξη στο farming, με reviews μηχανημάτων & γεωπονικές τεχνικές που κάνουν τη διαφορά!

Το καλύτερο λίπασμα για τις ελιές...


Farmer Evolution
Farmer Evolution
Farmer Evolution
Farmer Evolution
30 Δεκεμβρίου 2023

Πως θα βρούμε το καλύτερο λίπασμα για τις δικές μας ελιές



Σίγουρα πολλοί ελαιοκαλλιεργητές αναρωτιούνται ποιο είναι το καλύτερο λίπασμα για τις ελιές τους.


Προφανώς υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καλλιεργήσει κανείς έναν ελαιώνα. Το μεγαλύτερο μέρος της λίπανσης ενός ελαιώνα προέρχεται από το έδαφος, με τη βασική λίπανση όπου το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά συμβατικά λιπάσματα.


Σε πολλές συζητήσεις μεταξύ ελαιοκαλλιεργητών, ειδικά στα social media, αναφέρουν κάποιοι ότι έχουν πολύ καλά αποτελέσματα με κάποιο λίπασμα, ενώ κάποιοι άλλοι όχι.


Τελικά, τι ισχύει; Ποιο είναι το καλύτερο λίπασμα για τις ελιές μας και πώς θα το βρούμε;


Το κλειδί της επιτυχίας είναι να ξέρουμε τις πραγματικές ανάγκες που έχουν τα δέντρα μας.


Αυτό θα το μάθουμε με μια ανάλυση εδάφους και αν μπορούμε να την συνδυάσουμε και με μια φυλλοδιαγνωστική ανάλυση για πιο ακριβή συμπεράσματα.


Αφού μάθουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται το έδαφός μας και την σύστασή του, τότε θα μπορέσουμε να βρούμε το κατάλληλο λίπασμα για τις ελιές μας.


Γνωρίζοντας λοιπόν τις βασικές ελλείψεις του εδάφους θα επιλέξουμε και τον σωστό τύπο λιπάσματος.


Τα λιπάσματα στην ετικέτα τους αναγράφουν το ποσοστό των στοιχείων και ιχνοστοιχείων που περιέχουν. Υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί των ποσοστών στα στοιχεία και ιχνοστοιχεία, ώστε να επιλέξουμε αυτό που είναι κατάλληλο για τις δικές μας ελιές.


Το πρώτο νούμερο που αναγράφεται στην ετικέτα ενός λιπασμάτος είναι το στοιχείο του αζώτου (Ν), το δεύτερο του φωσφόρου (P) και τρίτο του καλίου (K). Μετά συνεχίζουμε με τα ιχνοστοιχεία που μπορεί να περιλαμβάνει με το βασικότερο να είναι του βορίου (B).


Επίσης, στην αγορά θα βρούμε λιπάσματα με μεγάλη διαφορά τιμής μεταξύ τους. Αυτό γίνεται καθώς, ανάλογα τις πρώτες ύλες που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή τους, τον τρόπο που γίνεται η παραγωγή τους, ανάλογα τις τεχνολογίες που περιλαμβάνουν, αλλά και αν είναι σύμμεικτο (ανάμεικτο) ή χημικό (συνθετικό), διαμορφώνεται και η τελική τους τιμή.


Οι πρώτες ύλες των λιπασμάτων, όταν είναι υψηλής ποιότητας, έχουν καλύτερα αποτελέσματα, καθώς απορροφώνται από τα δέντρα μας με μεγαλύτερη ευκολία.


Οι τεχνολογίες είναι επίσης πολύ σημαντικές, καθώς δίνουν την δυνατότητα να είναι για μεγαλύτερο διάστημα διαθέσιμα τα στοιχεία και ιχνοστοιχεία στο έδαφος για να απορροφηθούν.


Τα τελευταία χρόνια κάποια λιπάσματα διαθέτουν παραεμποδιστές στο στοιχείο του αζώτου. Υπάρχουν παρεμποδιστές νιτροποίησης για να μην ξεπλένονται από τις πολλές βροχές και παρεμποδιστής ουρεασίας για να μην εξατμίζονται. Κάποια λιπάσματα έχουν έναν από τους δύο παρεμποδιστές, αλλά κάποια και τους δύο, αυξάνοντας προφανώς το κόστος του τελικού προϊόντος.


Τα λιπάσματα που είναι σύμμεικτα (ανάμεικτα), δηλαδή ο κάθε κόκκος είναι ένα στοιχείο ή ιχνοστοιχείο, είναι πιο φθηνά σε σύγκριση με τα χημικά (συνθετικά) λιπάσματα που ο κάθε κόκκος περιέχει όλα τα στοιχεία και ιχνοστοιχεία που αναγράφει η ετικέτα του κάθε λιπασμάτος.


Έτσι, πρέπει να επιλέγουμε και να συγκρίνουμε τα λιπάσματα μεταξύ τους σύμφωνα με τα στοιχεία που αναγράφει η ετικέτα τους και όχι με την τιμή τους, καθώς και εδώ ισχύει το ότι "πληρώνεις παίρνεις"!


Ανακεφαλαιώνοντας για να βρούμε το καλύτερο λίπασμα για τις ελιές μας, θα πρέπει να ξέρουμε τις πραγματικές ανάγκες που έχουν τα δέντρα μας, να επιλέξουμε τον σωστό τύπο λιπάσματος και ανάλογα τις απαιτήσεις και τις οικονομικές μας δυνατότητες, να επιλέξουμε το καλύτερο για τις ελιές μας.


Αφού βρούμε το καλύτερο λίπασμα, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή του, ώστε να μειώσουμε τις απώλειες.


Όλα τα παραπάνω προφανώς γίνονται σε συνεργασία με τον γεωπόνο μας!


Έχοντας μια ολοκληρωμένη άποψη της κατάστασης του ελαιώνα, ο γεωπόνος θα μπορέσει να σας φτιάξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θρέψεις, ώστε να μειώσετε το κόστος λίπανσης δίνοντας ό,τι πραγματικά χρειάζεται η καλλιέργεια σας και ταυτόχρονα να αυξήσετε την παραγωγή σας.