Farmer Evolution - Είστε κατασκευαστής ή αντιπρόσωπος αγροτικών μηχανημάτων;

logo

Η εξέλιξη στο farming, με reviews μηχανημάτων & γεωπονικές τεχνικές που κάνουν τη διαφορά!

Προστασία των Ελαιόδεντρων από τις Υψηλές Θερμοκρασίε


Farmer Evolution
Farmer Evolution
Farmer Evolution
Farmer Evolution
5 Ιουνίου 2024

Ηλιοπροστασία με την χρήση σκευασμάτων σκόνης και βιοδιεγερτών


Οι υψηλές θερμοκρασίες που φέτος εμφανίζονται νωρίς την καλοκαιρινή περίοδο μπορούν να προκαλέσουν σημαντική καταπόνηση στα ελαιόδεντρα, ειδικά σε ξηρικούς ελαιώνες που αντιμετωπίζουν υδατικό και θερμικό στρες. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, υπάρχουν διάφορες πρακτικές και προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των ελαιόδεντρων στις ακραίες θερμοκρασίες.


Χρήση Σκευασμάτων για Ηλιοπροστασία

Στην αγορά κυκλοφορούν σκευάσματα που ενισχύουν την άμυνα των φυτών έναντι των υψηλών θερμοκρασιών. Ορισμένα από αυτά είναι σε μορφή σκόνης και προσφέρουν ηλιοπροστασία ασπρίζοντας το φύλλωμα των δέντρων. Αυτά τα σκευάσματα δημιουργούν μια προστατευτική επίστρωση που αντανακλά μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας, μειώνοντας την απορρόφηση θερμότητας και βοηθώντας το δέντρο να διατηρήσει μια χαμηλότερη θερμοκρασία.


Βιοδιεγέρτες

Επιπλέον, η χρήση βιοδιεγερτών μπορεί να ενισχύσει την άμυνα των φυτών έναντι των υψηλών θερμοκρασιών. Αυτά τα προϊόντα περιέχουν φυσικές ή συνθετικές ουσίες που ενισχύουν τη φυσιολογία των φυτών, βοηθώντας τα να αντέξουν καλύτερα τις αντίξοες συνθήκες.


Οδηγίες για Ορθολογική Εφαρμογή Σκευασμάτων


Για να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, είναι σημαντικό να ακολουθούνται σωστές πρακτικές εφαρμογής:

 

    Καλή Διαβροχή: Κατά τον πρώτο ψεκασμό με σκευάσματα που είναι σε μορφή σκόνης, είναι απαραίτητο να γίνεται καλή διαβροχή του φυλλώματος, πετυχαίνοντας πλήρη κάλυψη του φυλλώματος.

    Χρήση Προσκολλητικού: Η χρήση προσκολλητικού βελτιώνει την προσκόλληση του ψεκαστικού διαλύματος στα φύλλα, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

    Έλεγχος pH: Όσοι χρησιμοποιούν ρυθμιστές pH πρέπει να ελέγχουν ώστε το pH του νερού να μην κατέβει κάτω από 5,5, καθώς έχω παρατηρήσει ότι με πολύ χαμηλό pH δεν «ασπρίζει» το φύλλωμα του δέντρου χρησιμοποιώντας σκεύασμα σκόνης, ακόμα και με τη χρήση προσκολλητικού.

    Συνεχής Ανάδευση: Η συνεχής ανάδευση του βυτίου είναι απαραίτητη όταν χρησιμοποιούμε σκευάσματα σε μορφή σκόνης για να αποφευχθεί το φαινόμενο όπου τα πρώτα δέντρα που ψεκάζονται να έχουν εντονότερη άσπρη απόχρωση σε σχέση με τα υπόλοιπα.

 

Προγράμματα Εφαρμογής

Οι βιοδιεγέρτες και τα ηλιοπροστατευτικά σκευάσματα έχουν δείξει καλά αποτελέσματα όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με συγκεκριμένα προγράμματα εφαρμογής. Είναι σημαντικό να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης και να γίνεται σωστή εφαρμογή στις σωστές δοσολογίες.


Συνεργασία με Γεωπόνους

Η συνεργασία με γεωπόνους είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη εφαρμογή των καλλιεργητικών πρακτικών. Κανένα σκεύασμα δεν μπορεί να κάνει θαύματα από μόνο του. Για να επιτευχθούν τα αναμενόμενα καλά αποτελέσματα, οι εφαρμογές πρέπει να γίνονται σωστά και να ακολουθείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που συνδυάζει διάφορες καλλιεργητικές πρακτικές.

 

Με αυτές τις στρατηγικές, οι καλλιεργητές μπορούν να βοηθήσουν τα ελαιόδεντρα να αντέξουν τις υψηλές θερμοκρασίες και να μειώσουν την καταπόνηση, διασφαλίζοντας την υγεία και την παραγωγικότητα των δέντρων τους.


Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα παλαιότερο βίντεο για τα σκευάσματα σε μορφή σκόνης που προσφέρουν ηλιοπροστασία.