Farmer Evolution - Είστε κατασκευαστής ή αντιπρόσωπος αγροτικών μηχανημάτων;

logo

Η εξέλιξη στο farming, με reviews μηχανημάτων & γεωπονικές τεχνικές που κάνουν τη διαφορά!

Λίπασμα για ελιές και πως το εφαρμόζουμε.


Farmer Evolution
Farmer Evolution
Farmer Evolution
Farmer Evolution
6 Ιανουαρίου 2024

Πως να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα του λιπάσματος που θα χρησιμοποιήσουμε στον ελαιώνα μας.


Η επιλογή του κατάλληλου λιπάσματος για την καλλιέργειά μας δεν εγγυάται αυτόματα τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Το κλειδί της αποτελεσματικής λίπανσης κρύβεται στο πότε και πώς θα εφαρμοστεί.


Στους ξηρικούς ελαιώνες, η λίπανση πραγματοποιείται τους χειμερινούς μήνες για να εκμεταλλευτούμε τις βροχοπτώσεις και να διαλυθούν τα λιπάσματα.


Δυστυχώς, οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες, με όλα τα συνακόλουθα προβλήματα.


Η λίπανση πραγματοποιείται στην περίμετρο της κόμης των δέντρων, όπου είναι δυνατόν, αλλιώς προσπαθούμε να διατηρήσουμε απόσταση περίπου 1,5 μέτρo από τον κορμό, ειδικά για επικλινείς ελαιώνες με αναβαθμίδες.


Οι περισσότεροι ελαιοκαλλιεργητές επιλέγουν την επιφανειακή εφαρμογή των λιπασμάτων στο έδαφος για μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα εφαρμογής. Αυτή η μέθοδος, όμως, συνεπάγεται με υψηλό ποσοστό απώλειας, καθώς χωρίς βροχές τις επόμενες ημέρες, τα λιπάσματα δεν διαλύονται και δεν ενσωματώνονται στο έδαφος, οδηγώντας σε σημαντικές απώλειες και μη αναμενόμενα αποτελέσματα.


Προσωπικά, στους ελαιώνες μου, προσπαθώ να ενσωματώνω τα λιπάσματα στο έδαφος, είτε με χρήση τσάπας είτε με σκαπτικό μηχάνημα.


Μια μέθοδος είναι η χρήση μιας τσάπας για να ανοίξουμε μια γραμμή περιμέτρου γύρω από το δέντρο, ρίχνοντας το λίπασμα μέσα και στη συνέχεια καλύπτοντάς το. Αυτό μειώνει τις απώλειες, αλλά απαιτείτε και σε αυτή την περίπτωση τις απαραίτητες βροχοπτώσεις.


Η άλλη μέθοδος που ακολουθώ είναι με την χρήση σκαπτικού μηχανήματος. Περνάω πρώτα γύρω από το δέντρο, καταστρέφοντας τα ζιζάνια και ταυτόχρονα φρεσκάροντας επιφανειακά το έδαφος, χωρίς να επηρεάζω το ριζικό σύστημα του δέντρου. Στη συνέχεια, ρίχνω το λίπασμα στη φρεζαρισμένη περιοχή και ξαναπερνώ με το σκαπτικό για την ενσωμάτωσή του. Αυτός ο τρόπος είναι ιδανικός, καθώς καταστρέφει ταυτόχρονα τα χόρτα που μπορούν να απορροφήσουν μεγάλα ποσοστά του λίπασματος, ενώ επιτρέπει την αποτελεσματική ενσωμάτωσή του στο έδαφος με μεγαλύτερη διασπορά.


Σε ορεινούς ελαιώνες, όπου δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω το σκαπτικό μηχάνημα ή την τσάπα λόγω του αριθμού των δέντρων, ενσωματώνω το λίπασμα, έστω και σε μικρό βάθος, χρησιμοποιώντας ένα πολύ μικρό σκαπτικό-σκαλιστήρι με δίχρονο κινητήρα.


Καθώς η λίπανση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα της καλλιέργειας στον ελαιώνα, προσπαθήστε να εφαρμόσετε τεχνικές ενσωμάτωσης που θα μειώσουν τις απώλειες του λιπάσματος και να αυξήσετε την αποτελεσματικότητα.


Ιδανικά, η λίπανση θα πρέπει να γίνεται μια ημέρα πριν από την αναμενόμενη βροχόπτωση για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.


Συμβουλευόμαστε πάντα τους τοπικούς γεωπόνους, ώστε να παίρνουμε πάντα τη σωστή απόφαση για το ποιο λίπασμα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, ανάλογα με την εποχή, αλλά και τον τρόπο εφαρμογής του.