Farmer Evolution - Είστε κατασκευαστής ή αντιπρόσωπος αγροτικών μηχανημάτων;

logo

Η εξέλιξη στο farming, με reviews μηχανημάτων & γεωπονικές τεχνικές που κάνουν τη διαφορά!

Λίπασμα για ελιές - Αύξηση οργανικής ουσίας


Farmer Evolution
Farmer Evolution
Farmer Evolution
Farmer Evolution
14 Ιανουαρίου 2023

Εδαφοβελτιοτικά με στόχο την αύξηση της οργανικής ουσίας και των μικροοργανισμών .



Το να κάνουμε λίπανση στην καλλιέργεια μας υπάρχουν πολλοί τρόποι.



 Ο πιο εύκολος φυσικά είναι να χρησιμοποιήσουμε κάποιο λίπασμα του εμπορίου είτε συμβατικό είτε οργανικό.



 Για να έχουμε όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα πρέπει το λίπασμα που θα επιλέξουμε να είναι κατάλληλο για την δική μας καλλιέργεια. Για να ξέρουμε αν το λίπασμα είναι κατάλληλο για την καλλιέργεια μας θα πρέπει πρώτα να κάνουμε αναλύσεις εδάφους. 


Έτσι θα βρούμε τις πραγματικές ανάγκες της καλλιέργειας και θα επιλέξουμε το σωστό λίπασμα αλλά και τις ανάλογες ποσότητες που θα χρειαστεί να ρίξουμε. Με την ανάλυση εδάφους θα δούμε και σε τι ποσοστά είναι η οργανική ουσία του εδάφους αλλά και το pH.



Τα δύο αυτά με την σειρά τους επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του κάθε λιπάσματος κατά πόσο θα μπορέσει να γίνει απορρόφησημο από την καλλιέργεια μας.



Για όσους αδυνατούν να κάνουν λίπανση στην καλλιέργεια τους λόγο αυξημένου κόστους θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κοπριά ( φουσκι) όπου και αυτό είναι ένας πολύ καλός τρόπος λίπανσης . Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε την σύσταση του εδάφους και αυξάνουμε ταυτόχρονα και την οργανική ουσία.



Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν επίσης πολλά σκευάσματα που δεν ανήκουν στην κατηγορία των λιπασμάτων αλλά σε αυτή των εδαφοβελτιωτικών. Με αυτά τα σκευάσματα βελτιώνουμε την σύσταση του εδάφους προσθέτοντας οργανική ουσία και μικροοργανισμούς. Ουσιαστικά γίνετε αναζωογόνηση του εδάφους κάνοντας το γόνιμο !



Στο βίντεο που θα σας παρουσιάσω κάνω χρήση κάποιων σκευασμάτων με στόχο να βελτιώσω το έδαφος ώστε να έχω καλύτερη διαχείριση του βρόχινου νερού και των θρεπτικών στοιχείων.



Θα χρησιμοποιηθούν τα παρακάτω σκευάσματα:



Ελληνικός Ατταπουλγίτης Aglev 200 ( μεσαία κοκκομετρία). Με τον ατταπουλγίτη θα έχουμε καλύτερη αξιοποίηση του βρόχινου νερού, ενίσχυση της δομής του εδάφους κάνοντας το πιο "αφράτο' και ταυτόχρονα θα έχουμε καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος.



SuperΟrgan : Πρόκειται για ένα οργανικό λίπασμα - εδαφοβελτιωτικο που έχει ως βάση τον χουμοποιημένο Λεοναρδίτη.
Έχει πολύ μεγάλα ποσοστά οργανικής ουσίας και χουμικων οξέων .  Σίγουρα τα στοιχεία και ιχνοστοιχεία που έχει είναι σε μικρό ποσοστό αλλά βρίσκονται στην οργανικής τους μορφή με αποτέλεσμα να γίνονται εύκολα αφομοιώσιμα από την καλλιέργεια μας .


Glomeron soil : Ένα ακόμα οργανικό σκεύασμα που διαθέτει 20 διαφορετικά είδη ωφέλιμων μικροοργανισμών και μυκορριζών. Περιέχει επίσης χουμικα και φουλβικα οξέα που λειτουργούν και ως τροφή για τους μικροοργανισμούς μετά την πρώτη εφαρμογή ώστε να πολλαπλασιαστούν!



Ο συνδυασμός των παραπάνω σκευασμάτων θα δώσει μια πολύ καλή βάση στο έδαφος σε οργανική ουσία και μικροοργανισμούς. Με αυτό τον τρόπο θα ξεκλειδώσουν υπάρχων στοιχεία και ιχνοστοιχεία του εδάφους που μέχρι τότε δεν ήταν αφομοιώσιμα από την καλλιέργεια μας.  



Αυτός ο τρόπος " λίπανσης" με οργανικά εδαφοβελτιωτικά σκευάσματα μπορεί να αργεί να δείξει τα αποτελέσματα της όσο αφορά μια δέντροκαλλιέργεια αλλά όταν ξεκινήσει έχει διάρκεια σε βάθος χρόνου! Σε καλλιέργειες κηπευτικών τα αποτελέσματα είναι άμεσα.



Η δοσολογία που επέλεξα να κάνω των παραπάνω σκευασμάτων στον ελαιώνα μου ήταν στις "μέγιστες" δοσολογίες ώστε να καταγράψω την αποτελεσματικότητα τους σε βάθος χρόνου.



Τα δέντρα ήταν ηλικίας άνω των 100ετων και χρησιμοποίησα ανά δέντρο:  



Ελληνικό ατταπουλγιτη 3-4 kg


Superorgan 3-4 kg


Glomeron soil 1kg



Η δοσολογία των σκευασμάτων διαμορφώνεται ανάλογα με το τι θέλουμε να πετύχουμε στην καλλιέργεια μας , το ποσό γρήγορα αλλά και τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε καλλιεργητή. Η επιλογή των παραπάνω δοσολογίων έγινε ώστε να δώσω μια καλή βάση στο έδαφος και να αυξήσω την οργανική ουσία όπως και τους μικροοργανισμούς.



Τα επόμενα χρόνια η δοσολογία των λιπασμάτων θα είναι σε πολύ μικρότερες ποσότητες καθώς θα είναι πολύ πιο εύκολα απορρόφησιμα από την καλλιέργεια μας ρίχνοντας ταυτόχρονα το κόστος και αυξάνοντας την παραγωγή.



Το προτεινόμενο κόστος των σκευασμάτων διαμορφώνεται ως εξής:


Ατταπουλγίτης (Aglev 200 )  20kg  - 16€


SuperOrgan 25kg - 17€


Glomeron soil 25kg - 30€


Όλα τα σκευάσματα που χρησιμοποιήθηκαν είναι κατάλληλα για Βιολογικές καλλιέργειες.


Για να έχουμε μια καλή παραγωγή στην καλλιέργεια μας δεν φτάνει μόνο η χρήση κάποιου σκευάσματος αλλά να κάνουμε στοχεύμενες ενέργειες.


Βελτιώνοντας την δομή του εδάφους αυξάνοντας την οργανική ουσία και τους μικροοργανισμούς έχει γίνει ένα από τα βασικότερα βήματα. Επίσης το σωστό κλάδεμα σε μια δέντροκαλλιέργεια παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την παραγωγικότητα αυτής .Μετά με τις αναλύσεις εδάφους και φυλλοδιαγνωστικές  μπορούμε να πετύχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα προσφέροντας στην καλλιέργεια μας τις πραγματικές ανάγκες που έχει σε στοιχεία και ιχνοστοιχεία κάνοντας τα λιπάσματα που θα χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά.



Φυσικά πάντα συμβουλευόμαστε τον τοπικό μας γεωπόνο.


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα παραπάνω σκευάσματα μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.rizikidinamis.com