Farmer Evolution - Είστε κατασκευαστής ή αντιπρόσωπος αγροτικών μηχανημάτων;

logo

Η εξέλιξη στο farming, με reviews μηχανημάτων & γεωπονικές τεχνικές που κάνουν τη διαφορά!

Καθαρισμός ελαιόδεντρων από παραφυάδες (κολορίζια)


Farmer Evolution
Farmer Evolution
Farmer Evolution
Farmer Evolution
21 Σεπτεμβρίου 2023

Τι εργαλεία χρησιμοποιούμε και τι πρέπει να προσέξουμε


Μια πολύ σημαντική εργασία που πρέπει να κάνει ο ελαιοκαλλιεργητής στον ελαιώνα του είναι να απομακρύνει τις παραφυάδες που βγαίνουν χαμηλά στο δέντρο .


Στο νησί της Μυτιλήνης τα ονομάζουμε κολορίζιτες και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αγριλίδια , κολορίζια και τσάπιδια.

Οι παραφυάδες πρέπει να απομακρύνονται κάθε χρόνο από τα ελαιόδεντρα καθώς δεσμεύουν θρεπτικά στοιχεία από το δέντρο αλλά και για να είναι πιο εύκολη η συγκομιδή της ελιάς .


Για να τα απομακρύνουμε τις παραφυάδες υπάρχουν πολλοί τρόποι .


Ο πιο «παραδοσιακός» αλλά ταυτόχρονα και αποτελεσματικός είναι με την χρήση μιας στενής τσάπας οπού στην μια πλευρά της έχει τσεκούρι. Φυσικά πολλοί χρησιμοποιούν αλυσοπρίονα ή ακόμα και Θαμνοκοπτικό με χρήση λάμα.


Στο βίντεο που ακολουθεί έγιναν εργασίες απομάκρυνσής παραφυάδων από ελαιόδεντρα με διάφορους τρόπους όπως με στενό τσαπάκι , με μικρο τσεκούρι , με κλαδευτικό αλυσοπρίονο μπαταρίας αλλά και βενζίνης όπως επίσης και με θαμνοκοπτικό με την χρήση πριονωτής λάμας.


Τα αποτελέσματα είναι ως εξής :


Η πρώτη δοκιμή έγινε με το στενό τσαπάκι οπού είναι κατά την προσωπική μου γνώμη το ιδανικό εργαλείο για αυτή την εργασία. Απομακρύνει τις παραφυάδες με μεγάλη ευκολία αλλά ταυτόχρονα τα απομακρύνει ξεκολλώντας τα από τον κορμό του δέντρου .


Μετα χρησιμοποίησα το μικρό τσεκούρι όπου και αυτό με την σειρά του είναι εύκολο στον χειρισμό του και πολύ αποτελεσματικό . Tο τσεκουράκι και αυτό με την σειρά του ξεκολλάει τις παραφυάδες από πολύ χαμηλά χωρίς να αφήνει, να προεξέχει κάποιο μέρος του (τακουνάκι).


H χρήση των κλαδευτικών αλυσοπρίονων μπαταρίας και βενζίνης είναι γρηγορά στην εργασία τους αλλά δεν μπορούν σε όλες τις περιπτώσεις να απομακρύνουν τις παραφυάδες πολύ χαμηλά από τον κορμό του δέντρου. Έτσι ως αποτέλεσμα αφήνουν τακουνάκι που σιγουρά θα δημιουργήσουν προβλήματα στα ελαιόδιχτα μας κατά τη συγκομιδή. Στα μειονεκτήματα των αλυσοπρίονων για αυτή την εργασία είναι η φθορά της αλυσίδας που σίγουρα θα έρθει σε επαφή με το έδαφος.


Το θαμνοκοπτικό μηχάνημα είναι ξεκούραστο στην χρήση του καθώς η εργασία γίνετε σε όρθια στάση και πολύ γρηγορά. Στα μειονέκτημα έχουμε ότι δεν είναι εφικτή η κοπή σε όλα τα σημεία του δέντρου όπως και ότι δεν έχει την δυνατότητα να απομακρύνει τις παραφυάδες σε όλες τις περιπτώσεις από την βάση τους.



Προσωπικά αυτό που κάνω στους ελαιώνες μου είναι να χρησιμοποιώ ένα μικρό τσαπάκι με τσεκούρι στην πίσω πλευρά του και ενα κλαδευτικό αλυσοπρίονο είτε μπαταρίας είτε βενζίνης. Το τσαπάκι είναι για τις παραφυάδες που βρίσκονται κοντά στο έδαφος και το αλυσοπρίονο για αυτά που βρίσκονται πάνω στον κορμό του δέντρου .


Εσείς θα διαλέξετε το εργαλείο που σας βολεύει απομακρύνοντας τις παραφυάδες όσο το δυνατόν πιο χαμηλά και αποφεύγοντας να αφήνετε προεξοχές (τακουνάκι) καθώς μπορεί να σας δημιουργήσουν ζημίες στα ελαιόδιχτα σας κατά την διάρκεια της συγκομιδής.