Farmer Evolution - Είστε κατασκευαστής ή αντιπρόσωπος αγροτικών μηχανημάτων;

logo

Η εξέλιξη στο farming, με reviews μηχανημάτων & γεωπονικές τεχνικές που κάνουν τη διαφορά!

Γνωρίζοντας το ηλεκτρονικό κατάστημα Nature Home και τα ελαιοραβδιστικά της εταιρείας Yamastik


Farmer Evolution
Farmer Evolution
Farmer Evolution
Farmer Evolution
16 Σεπτεμβρίου 2022

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το ελαιοραβδιστικό Yamastik Νιφάδα X14 !

NATURE HOME είναι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με έδρα την Καλαμάτα και προσφέρει λύσεις μέσα από μία μεγάλη γκάμα προϊόντων για κάθε τεχνίτη - ερασιτέχνη ή επαγγελματία.Στο site τους θα βρούμε στην ενότητα blog πολύ ενδιαφέροντα και χρήσιμα άρθρα όπως αυτό που ακολουθεί για τo ελαιοραβδιστικό Νιφάδα X14 της εταιρείας Yamastik !

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το ελαιοραβδιστικό Yamastik Νιφάδα X14 !


Ποια είναι η εταιρεία Yamastik;


Η Yamastik είναι μία από τις Κρητικές εταιρείες που ασχολούνται με την κατασκευή ελαιοραβδιστικών μηχανημάτων, γεννήτριες κ.α. Σε σχέση με τον ανταγωνισμό η εταιρεία Yamastik κατασκευάζει εξ’ ολοκλήρου 100% τα μηχανήματα της με δικά της μέσα στο εργοστάσιο της, είναι πρωτοπόρα στην έρευνα και κάθε χρόνο εξελίσσεται. Για παράδειγμα η Yamastik  παγκοσμίως έβγαλε το πρώτο ηλεκτροκίνητο ελαιοραβδιστικό, είναι η μόνη εταιρεία στον κλάδο με κατοχυρωμένες πατέντες που δεν μπορεί να αντιγράψει ο ανταγωνισμός επίσης είναι η μόνη βέργα παγκοσμίως που έχει την κίνηση των ιταλικών δηλαδή περιστροφή αριστερά – δεξιά αλλά με μαλακό ραβδάκι.
Το YAMASTIK X14  είναι η τελευταία έκδοση της ελαιοραβδιστικής βέργας της, με μικρές βελτιώσεις σε σχέση με το παλαιότερο μοντέλο YAMASTIK X12 . Η βασική φιλοσοφία της βέργας παραμένει ίδια, με τον ίδιο τρόπο κίνησης και τα ίδια ελαστικά ραβδάκια σε σχήμα τρίαινας. Οι αλλαγές έχουν να κάνουν με τον αριθμό στα ραβδάκια, όπου τώρα είναι 7 σε κάθε πλευρά (σύνολο 14), ενώ στην Χ12 ήταν 6 στην κάθε πλευρά. Επίσης, υπάρχει και η δυνατότητα αγορά βέργας από ανθρακονήματα.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:

    Χειριστήριο: 12-18V – 12-15V μπαταρίας  – 24V
    Ισχύς: 400W
    Κατανάλωση: 10Α μέγιστο.
    Τύπος κεφαλής: Νιφάδα.
    Τύπος κίνησης: Παλμοπεριστροφική.
    Απόδοση: 190 έως 230 kg/h
    Ταχύτητα περιστροφής: Έως 1800 rpm
    Ύψος ραβδιού: 2,3m
    Βάρος: 3,2kg (1,9 kg κοντάρι 2m) / (1,3 kg χειριστήριο)
    100% Ελληνικό Προϊόν.

Εντυπώσεις από Yamastik X14

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες εταιρείες επιλέγουν την αντικατάσταση των πλαστικών ραβδιών με αντίστοιχα από ανθρακονήματα. Τα ραβδάκια από ανθρακονήματα έχουν αρκετά πλεονεκτήματα (π.χ δεν ξεραίνονται, αλλάζουν πολύ εύκολα κ.α.) , όμως έχουν και μερικά μειονεκτήματα. Η Yamastik δεν συμμερίζεται αυτή την τακτική και εξακολουθεί να επιμένει στην δική της συνταγή με τα πολύ ελαστικά ραβδάκια.

Η Yamastik διαθέτει δύο διαφορετικούς τύπους ελαιοραβδιστικού, την νιφάδα και το ελαιοραβδιστικό Τ. Η Νιφάδα Χ14 να είναι το τελευταίο μοντέλο.

ΜΟΤΕΡ 400W

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Yamastik είναι ότι έχει πολύ ισχυρό μοτέρ ισχύς 400W ( όταν άλλες εταιρείες έχουν μόνο 200W ). Αυτό μπορεί να το κάνει λίγο πιο βαρύ, αλλά μπορεί να δουλεύει χωρίς πρόβλημα ακόμα και σε πολύ υψηλές στροφές. Το μοτέρ είναι πολύ καλής κατασκευής .

Κάτι αρκετά σημαντικό είναι το γεγονός ότι το νέο μοτέρ είναι λίγο πιο γρήγορο από το παλαιότερο. Εννοώ ότι στην ίδια τάση το νέο μοτέρ δίνει περισσότερες στροφές. Αυτό είναι σημαντικό για κάποιον που θέλει να δουλέψει μία βέργα με παλιό και μία βέργα με νέο μοτέρ. Η διαφορά δεν είναι πολύ μεγάλη, αλλά είναι αισθητή.

Οι επαφές του μοτέρ είναι εξωτερικές, οπότε σε περίπτωση που κοπεί το καλώδιο η επιδιόρθωση γίνεται παιχνίδι.

Βέργα από αλουμίνιο η Carbon (ανθρακόνημα)

Εδώ και καιρό η Yamastik έχει βγάλει βέργες από ανθρακόνημα οι λεγόμενες ΝΙΦΑΔΑ CARBON, έτσι κάποιος μπορεί να προμηθευτεί είτε την κλασσική βέργα αλουμινίου είτε την Carbon.

Ας κάνουμε μία σύγκριση μιας βέργας carbon με μία κλασσική αλουμινίου:

ΘΕΤΙΚΑ                                                                                                 ΑΡΝΗΤΙΚΑ               

    Δεν λυγίζει                                                                                        Πιο ακριβή
    Περισσότερο ανθεκτική                                                                  Το κόστος εξαρτάται από το μήκος (στις αλουμινίου είναι φιξ)
    Δεν έχει ταλάντωση, όντας πιο ξεκούραστη                          Αν σπάσει δεν κολλάει εύκολα
    Πιο ελαφριά

 

Συμβατό με προηγούμενες εκδόσεις

Κάτι πολύ σημαντικό είναι πως όλα τα μέρη είναι συμβατά με τα προηγούμενα μοντέλα. Δηλαδή μπορεί κάποιος να βάλει στην νέα έκδοση ένα μοτέρ ή κεφαλή σε προηγούμενο μοντέλο.

Η κίνηση του είναι παλμοπεριστροφική και τα ραβδάκια έχουν σχήμα τρίαινας.

Ένα από τα καλύτερα πλεονεκτήματα της κεφαλής είναι το γεγονός ότι το παξιμάδι που συγκρατεί την κεφαλή στα πλάγια είναι χωνευτό και δεν προεξέχει (κλασσικό λάθος που υπάρχει σε άλλες βέργες με αποτέλεσμα να τραυματίζουν τα δέντρα), ενώ τα πλαστικά προστατευτικά που υπάρχουν, περιστρέφονται ελεύθερα έτσι ώστε να μην υπάρχει αντίσταση όταν εισχωρεί στα κλαδιά.

Τα γρανάζια στην κεφαλή είναι μεταλλικά και είναι πολύ ανθεκτική.

Η αλλαγή στα ραβδάκια γίνεται με σχετική ευκολία, λασκάροντας τις 3 βίδες που έχει στο πλάι και θεωρητικά, μπορεί να γίνει επί τόπου μέσα στο χωράφι (με προσοχή μην χαθεί κάποιο παξιμάδι ή βίδα). Αν και τα ραβδάκια είναι τόσο καλά σε θέματα αντοχής που δύσκολα θα χρειαστεί να τα αλλάξετε αν δεν μπλεχτεί πολύ ή αν δεν περάσουν 2 χρόνια.

Καλώδιο 3 χιλιοστών 15 μέτρων και φις πατενταρισμένο σύστημα

Όπως σχεδόν όλα τα ελαιοραβδιστικά της αγοράς, έτσι και το Yamastik X14  με 2χ3 χιλιοστά καλώδιο με σιλικονούχο περίβλημα. Το μήκος καλωδίου είναι 15 μέτρα, ενώ η σύνδεση γίνεται με πρίζα.

Μάλιστα η πρίζα της Yamastik είναι πατενταρισμένη με ειδικά κλιπ συγκράτησης για σύνδεση σε γεννήτριες με πρίζα Yamastik. Έτσι δεν βγαίνει από ένα απλό τράβηγμα, όπως οι άλλες απλές πρίζες. Προσοχή σε περίπτωση που το τραβήξετε απότομα μπορεί να κοπεί. Επομένως, σίγουρα είναι πολύ βολικό, όμως θέλει λίγη προσοχή!

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Είναι αποδοτικό;

Βάση κατασκευαστή η απόδοση του είναι έως 200 kg/ώρα. Βέβαια αυτό συμβαίνει σε ιδανικές συνθήκες όπως φορτωμένα και καλοκλαδεμένα δέντρα. Από προσωπική εμπειρία είναι αρκετά αποδοτικό ειδικά σε χαμηλές ελιές και φορτωμένες καρπό.

Ρίχνει φύλλα ή κλαδιά;

Σε ένα καλοκλαδεμένο δέντρο η φυλλόπτωση είναι πολύ μικρή, ενώ δεν σπάει κλαδιά χάρη στα ραβδάκια που ανέφερα πιο πάνω.

Μπερδεύεται σε κλαδιά;

Ένα από τα πλεονεκτήματα της Yamastik είναι ότι τα πάει πολύ καλά σε πυκνά και ακλάδευτα δέντρα. Εκεί φυσικά θα ρίξει αρκετά φύλλα και θα σπάσει κλαράκια, όμως δεν θα μπλεχτεί ή θα κολλήσει κάπου.

Προκαλεί καρκινώματα στην ελιές;

 Αυτό ασφαλώς εξαρτάται από το δέντρο σε τι κατάσταση βρίσκεται και από τις καιρικές συνθήκες, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως τα καρκινώματα είναι λιγότερα από άλλα ελαιοραβδιστικά που χρησιμοποιούν άκαμπτες βέργες από ανθρακονήματα.

Είναι άνετο στην χρήση;

Με το κοντάρι αλουμινίου είναι κοντά στα 3,5 κιλά, αν έχετε χαμηλά δέντρα δεν θα σας κουράσει τόσο. Σε περίπτωση που έχετε ψηλά δέντρα τότε προτείνω το κοντάρι carbon όντας πιο ελαφρύ.

Ταιριάζει το χειριστήριο με άλλες βέργες της αγοράς;

Ασφαλώς! Αν μας πείτε την μάρκα του ελαιοραβδιστικού που έχετε ναι γίνεται με πατέντα του εργοστασίου.

Πόσο κοστίζει;

Τα ελαιοραβδιστικά Yamastik έχουν την ίδια τιμή σε όλα τα καταστήματα, δηλαδή είναι φιξ οι τιμές. Μπορείτε να πάρετε την ειδική οικονομική σας προσφορά τηλεφωνικά στο ☎ 2721082300 αποστέλλουμε σε όλη την Ελλάδα. Η Yamastik Νιφάδα X14 με κοντάρι αλουμινίου είναι στα 310€, ενώ για τα Carbon κοντάρια ανάλογα το μήκος από 360-380€. Οι τιμές είναι μαζί με το χειριστήριο, πωλούνται και ξεχωριστά.

Γιατί η Yamastik έχει λευκά ραβδάκια ενώ οι περισσότερες μαύρα;

Η πιο κρίσιμη ερώτηση! Τα ραβδάκια όπως ανέφερα παραπάνω δεν σπάνε εύκολα σε σχέση με τα ανθρακονήματα. Τα ραβδάκια από ανθρακόνημα σπάνε πιο εύκολα και επειδή έχουν μαύρο χρώμα υπάρχει πιθανότητα να περάσει με τον καρπό και το λάδι να βγει ακατάλληλο λόγω πλαστοκοποιητών. Της Yamastik είναι λευκά ώστε να διακρίνονται εύκολα με το μάτι.

Η Nature Home  είναι ο επίσημος μεταπωλητής της εταιρείας Yamastik όπως μπορείτε να δείτε και την σήμανση στην πλατφόρμα της Skroutz.

Σύνοψη: Μία από τις καλές επιλογές της Ελληνικής αγοράς;


Η Yamastik X14 είναι αναμφισβήτητα μία από τις καλές επιλογές που υπάρχουν στην Ελληνική αγορά. Είναι αξιόπιστη, έχει καλή κατασκευή και είναι Ελληνικής κατασκευής. Ρίχνει τον καρπό κατακόρυφα και δεν φεύγει μακριά ο καρπός από το δέντρο. Ένα από τα θετικά του είναι πως διαθέτει 3 είδη μοτέρ, ώστε να μπορέσετε να το ταιριάξετε με οποιαδήποτε άλλο ελαιοραβδιστικό είτε είναι 12VDC, είτε 18VDC, είτε 24VDC.


Το άρθρο γράφτηκε απο το ηλεκτρονικό κατάστημα