Farmer Evolution - Είστε κατασκευαστής ή αντιπρόσωπος αγροτικών μηχανημάτων;

logo

Η εξέλιξη στο farming, με reviews μηχανημάτων & γεωπονικές τεχνικές που κάνουν τη διαφορά!

Ανάλυση Εδάφους και Φύλλων για τη Λίπανση των Ελιών


Farmer Evolution
Farmer Evolution
Farmer Evolution
Farmer Evolution
9 Φεβρουαρίου 2024


Η διαδικασία της λίπανσης σε μια καλλιέργεια είναι αναμφίβολα μία από τις πιο σημαντικές και ακριβές καλλιεργητικές φροντίδες.


Για να επιτύχουμε βέλτιστα αποτελέσματα και να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, είναι απαραίτητο να προβούμε σε αναλύσεις εδάφους και φύλλων. Μέσω αυτών των αναλύσεων, μπορούμε να προσαρμόσουμε τις διαδικασίες λίπανσης στις πραγματικές ανάγκες της καλλιέργειάς μας.


Όσον αφορά την καλλιέργεια της ελιάς, πολλοί από εμάς διαθέτουμε αρκετούς ελαιώνες σε διάφορες περιοχές. Αυτό φυσικά αυξάνει το κόστος. Παρ' όλα αυτά, προσωπικά επιλέγω κάθε χρόνο να πραγματοποιώ αναλύσεις σε έναν ή δύο από τους ελαιώνες μου, ώστε με την πάροδο του χρόνου να αποκτήσω μια σαφή εικόνα των πραγματικών αναγκών που έχουν τα δέντρα


Φέτος, πραγματοποίησα δειγματοληψία εδάφους και φύλλων. Τα δείγματα εδάφους προήλθαν από διάφορα σημεία του ελαιώνα σε βάθος 30-60 εκατοστών. Όσον αφορά τη φυλλοδιαγνωστική, συλλέγονται δείγματα φύλλων από διάφορα σημεία του ελαιώνα και από τις 4 πλευρές του δέντρου σε ύψος περίπου 1,5 μέτρου. Ο αριθμός των φύλλων είναι περίπου 200 τεμάχια, επιλέγοντας φύλλα της περσινής χρονιάς.


Τα δείγματα εδάφους και φύλλων συσκευάζονται και αποστέλλονται στο Γενικό Χημείο Έρευνας και Αναλύσεων Πασιάς – Ραπτοπούλου, όπου η αποστολή είναι δωρεάν. Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από αυτές τις αναλύσεις είναι ζωτικής σημασίας, καθώς εκτός από τις ελλείψεις στοιχείων και ιχνοστοιχείων, θα μάθουμε το pH και τη σύσταση του εδάφους, πληροφορίες απαραίτητες για την επιλογή του σωστού τύπου λιπάσματος.


Στο τέλος των αναλύσεων, θα υπάρξει μια γνωμοδότηση από τον κ. Πασία, προτείνοντας τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Φυσικά, σε συνεργασία με τον γεωπόνο μας θα εκπονηθεί ένα πρόγραμμα θρέψης που θα επικεντρώνεται στις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν μετά τις αναλύσεις.


Προσωπικά, έστειλα τις αναλύσεις μου και στον γεωπόνο Αλέξανδρο Στρατάκη, ο οποίος έχει συντάξει έναν οδηγό ανάλυσης εδάφους διαθέσιμο για όλους σε προσιτή τιμή. Μπορείτε να βρείτε εδώ :  Οδηγός εδαφολογικής ανάλυσης ελιάς


Ο κ. Στρατάκης τόνισε την ύπαρξη ελλείψεων σε βασικά στοιχεία, αλλά και την επάρκεια ιχνοστοιχείων, καθιστώντας σαφές πως η συμβουλή του γεωπόνου αποτελεί απαραίτητο βήμα για την ορθή διαχείριση της καλλιέργειας μας.


Όσον αφορά το κόστος των αναλύσεων, τόσο εκείνων του εδάφους όσο και των φύλλων, κάθε μία από αυτές κοστίζει 55 ευρώ συν ΦΠΑ.


Γενικό Χημείο ¨Ερευνας και Αναλύσεων "Πασιάς-Ραπτοπούλου" - Τηλέφωνο: 2231 223199