Farmer Evolution - Είστε κατασκευαστής ή αντιπρόσωπος αγροτικών μηχανημάτων;

logo

Η εξέλιξη στο farming, με reviews μηχανημάτων & γεωπονικές τεχνικές που κάνουν τη διαφορά!

Πως επιλέγουμε σκαπτικό μηχάνημα και τι πρέπει να προσέξουμε


Farmer Evolution
Farmer Evolution
Farmer Evolution
Farmer Evolution
24 Μαρτίου 2023

Tι σκαπτικό μηχάνημα να αγοράσω ; Βενζίνης ή πετρελαίου;


Με τι κριτήρια επιλέγουμε αλλά και τι πρέπει να προσέξουμε;


Είναι πολλά τα ερωτήματα που απασχολούν τον υποψήφιο αγοραστή ενός σκαπτικού μηχανήματος.


Για να μπορέσουμε να επιλέξουμε το κατάλληλο σκαπτικό σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες θα πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:


  • Το μέγεθος της έκτασης που θέλουμε να οργώνουμε.
  • Την σκληρότητα αλλά και το είδος του εδάφους αν είναι πετρώδες ή όχι.
  • Τον τύπο της καλλιέργειας αν είναι γραμμική ή ελεύθερη.


Τα σκαπτικά μηχανήματα χωρίζονται σε τρεις (3) κατηγορίες που είναι :


  • Σκαπτικά Βενζίνης
  • Σκαπτικά Πετρελαίου
  • Ηλεκτρικά Σκαπτικά


Τα σκαπτικά Βενζίνης όπου είναι και τα πιο διαδεδομένα στην αγορά και διαχωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες που είναι αυτά με δίχρονο κινητήρα και με τετράχρονο.


Τους δίχρονους κινητήρες τους συναντάμε σε μικρά σκαπτικά με ιπποδύναμη από 2 εως 3hp και η χρήση τους προορίζεται για σκάλισμα σε λαχανόκηπους. Υπάρχουν όμως και σκαπτικά με δίχρονο κινητήρα με ιπποδύναμη 5-7hp όπου προορίζονται για σκληρή χρήση , σε σκληρά και επικλινή εδάφη.


Τα σκαπτικά με τετράχρονο κινητήρα έχουν το πλεονέκτημα να έχουν χαμηλό επίπεδο θορύβου , χαμηλό βάρος και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση.


Τα σκαπτικά Πετρελαίου προορίζονται κυρίως για επαγγελματική χρήση. Τα συγκεκριμένα σκαπτικά έχουν αυξημένο βάρος που τα κάνει πιο δύσκολα στην μεταφορά τους αλλά και στον χειρισμό τους .Τα περισσότερα σκαπτικά Πετρελαίου που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά έχουν ιπποδύναμη πάνω από 7hp όπου προορίζονται για σκληρή χρήση σε μεγάλες εκτάσεις.


Τα ηλεκτρικά σκαπτικά (220v) απευθύνονται καθαρά για ερασιτεχνική χρήση σε λαχανόκηπους και σε παρτέρια στον κήπο μας. Στα πλεονεκτήματα τους είναι ότι έχουν πολύ χαμηλό βάρος, είναι εύκολα στον χειρισμό τους και έχουν αθόρυβη λειτουργία.


Η ιπποδύναμη του κινητήρα σε ένα σκαπτικό μηχάνημα ουσιαστικά δηλώνει και τις δυνατότητες του.


Σκαπτικά με ιπποδύναμη από 5hp έως 7hp είναι κατάλληλα για εκτάσεις από 1000τ.μ. έως 3000τ.μ.
Τα σκαπτικά με ιπποδύναμη από 9hp και άνω είναι κατάλληλα για εκτάσεις μεγαλύτερες των 3000τ.μ.


Ανάλογα τον τύπο της καλλιέργειας που έχουμε γραμμική ή ελεύθερη μπορούμε να επιλέξουμε σκαπτικό με τα μαχαίρια (φρέζα) στο πλάι ή με συρόμενη φρέζα.


Το πιο διαδεδομένο σύστημα είναι αυτό με τα μαχαίρια στο πλάι που είναι κατάλληλα για ελεύθερη καλλιέργεια και είναι πιο εύκολος ο χειρισμός τους σε περιορισμένους χώρους.


Τα σκαπτικά με συρόμενη φρέζα έχουν το πλεονέκτημα να παίρνουν κίνηση τόσο στους τροχούς αλλά και στα μαχαίρια κάνοντας τα εύκολα και ξεκούραστα στον χειρισμό τους. Επίσης δεν αφήνουν κενά μεταξύ των γραμμών και είναι ιδανικά για μεγάλες εκτάσεις με σκληρά εδάφη.


Τα σκαπτικά με συρόμενη φρέζα έχουν έξοδο PTO δίνοντας μας την δυνατότητα να προσαρμόσουμε πολλά εξαρτήματα.


Σε πολλά σκαπτικά συναντάμε ταχύτητες δηλαδή διαθέτουν σασμάν. Αυτό κυρίως γίνεται σε σκαπτικά που προορίζονται για πιο σκληρή χρήση αυξάνοντας το βάρος του και δίνοντας τους μεγαλύτερη ροπή στους τροχούς και στα μαχαίρια.


Η κίνηση από τον κινητήρα στο σκαπτικό μηχάνημα γίνεται με δύο τρόπους.


Ο πρώτος είναι με ιμάντα όπου το συναντάμε σε σκαπτικά που προορίζονται για μικρές έως μεσαίες εκτάσεις σε μαλακά εδάφη.

Ο δεύτερος είναι μέσω γραναζιών ( κορώνα πηνίο) όπου σε αυτή την περίπτωση τα σκαπτικά προορίζονται για σκληρή χρήση σε δύσκολα εδάφη.


Είναι σημαντικό να επιλέξουμε το κατάλληλο σκαπτικό μηχάνημα σύμφωνα με τις δικές μας απαιτήσεις και να το συντηρούμε σωστά ώστε να αυξήσουμε την μακροζωία και την αξιοπιστία του.


Σίγουρα το κόστος για την αγορά ενός σκαπτικού είναι υψηλή. Για να μπορέσουμε να βρούμε το σκαπτικό μηχάνημα που μας ενδιαφέρει στην χαμηλότερη τιμή θα επισκεφθούμε το BestPrice.gr.


Στον προσωπικό μου λογαριασμό στο BestPrice.gr έχω δημιουργήσει δύο συλλογές με σκαπτικά μηχανήματα που έχω ξεχωρίσει ανά κατηγορία.


Η πρώτη συλλογή είναι με σκαπτικά Βενζίνης και έχω επιλέξει τα εξής μοντέλα:


Honda Power F 560
Master Loncin LC 850
Visco VC600T
Geotec GTM620


Μπορείτε να βρείτε την συλλογή εδω : Σκαπτικά Βενζίνης


Η δεύτερη κατηγορία είναι με τα σκαπτικά Πετρελαίου :


Geotec GTM-1100D
Barbieri B115 7.5HP


Μπορείτε να βρείτε την συλλογή εδώ : Σκαπτικά Πετρελαίου


Επίσης το BestPrice.gr έχει την δυνατότητα να μας ενημερώνει όταν υπάρχει πτώση τιμής σε κάποιο προϊόν ή μηχάνημα που μας ενδιαφέρει.