Farmer Evolution - Είστε κατασκευαστής ή αντιπρόσωπος αγροτικών μηχανημάτων;

logo

Η εξέλιξη στο farming, με reviews μηχανημάτων & γεωπονικές τεχνικές που κάνουν τη διαφορά!

Οδηγός Αγοράς ελαιοραβδιστικών απο το BestPrice.gr


Farmer Evolution
Farmer Evolution
Farmer Evolution
Farmer Evolution
21 Νοεμβρίου 2000

Ό,τι χρειάζεται να ξέρεις για τα ελαιοραβδιστικά


Άρθρο του Στέλιου Μαγκούτη για το  BestPrice.gr


Το μάζεμα των ελιών είναι μία χρονοβόρα και κουραστική, αλλά συνάμα απαραίτητη διαδικασία, όμως με το κατάλληλο ελαιοραβδιστικό εργαλείο γίνεται παιχνιδάκι και σχεδόν τελείως ακούραστη.

Στην αγορά υπάρχουν διάφοροι τύποι ελαιοραβδιστικών, τα οποία θα σε βοηθήσουν στην πιο γρήγορη και ξεκούραστη συγκομιδή των ελιών. Τα ελαιοραβδιστικά χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές για να καταφέρουν να ρίξουν τον καρπό των ελαιόδενδρων στο έδαφος, όπου θα πρέπει να έχεις απλώσει πανιά για τη συγκομιδή τους.

Πώς θα επιλέξεις όμως το κατάλληλο ελαιοραβδιστικό και τι πρέπει να προσέξεις αν είσαι καινούριος στο μάζεμα των ελιών;


Πριν δούμε τους διάφορους τύπους ελαιοραβδιστικών, ας μας πει ένας expert τι πρέπει να προσέξεις αν είσαι πρωτάρης του χώρου.


Expert Opinion : Δημήτρης Μύταρος - Farmer Evolution


Τι πρέπει να προσέξει κάποιος που θα χρησιμοποιήσει ελαιοραβδιστικό μηχάνημα για το μάζεμα των ελιών για πρώτη φορά;


Την πρώτη φορά που θα χρησιμοποιήσουμε ελαιοραβδιστικό μηχάνημα θα πρέπει να προσέξουμε τις στροφές του μηχανημάτος να μην είναι υψηλές και δημιουργήσουμε προβλήμα στο δέντρο αλλά και στο ίδιο το μηχάνημα. Αυτό θα το πετύχουμε ρυθμίζοντας το ρεύμα εξόδου σε μια γεννήτρια και για χρήση με μπαταρία θα επιλέξουμε την ανάλογη ταχύτητα αν το μηχάνημα μας διαθέτει δύο ταχύτητες και άνω.

Ο Δημήτρης Μύταρος χειρίζεται το κανάλι Farmer Evolution στο YouTube, όπου ανεβάζει reviews και παρουσιάσεις αγροτικών εργαλείων και μηχανημάτων, καθώς και βίντεο που ενημερώνει το κοινό για τη σωστή επιλογή και χρήση τους.

Πάμε όμως να δούμε τους διάφορους τύπους ελαιοραβδιστικών:


Παλμικά ελαιοραβδιστικά τύπου Αχινός/Νιφάδα


Τα ελαιοραβδιστικά τύπου αχινός ή νιφάδα είναι από τα πιο διαδεδομένα στην Ελλάδα, αφού υπάρχουν και αρκετές ελληνικές εταιρίες που τα κατασκευάζουν. Στα πλεονεκτήματά τους είναι το μικρό κόστος αγοράς και η αθόρυβη λειτουργία τους, που τα κάνει ιδανικά αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε κατοικημένη περιοχή χωρίς να ενοχλούν. Ακόμη, είναι ηλεκτροκίνητα και έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας με γεννήτρια ή με μπαταρία αυτοκινήτου, για μεγάλη ευελιξία στη τροφοδοσία τους.

Επίσης, είναι παλμικά, που σημαίνει πως δε πληγώνουν τα δέντρα, αφού όταν βρίσκουν αντίσταση απλά ξεκινούν να πάλλονται, με αποτέλεσμα ο καρπός να πέφτει στο έδαφος, ενώ διαθέτουν και τη δυνατότητα προσθήκης επέκτασης, για να μπορείς να φτάσεις σε σχετικά ψηλά σημεία, σε περίπτωση που πρόκειται να μαζέψεις καρπό από ακλάδευτες ελιές.

Βέβαια, έχουν και τα μειονεκτήματά τους. Για παράδειγμα, η μικρή διάμετρος που διαθέτουν, κάνουν το μάζεμα πιο χρονοβόρο για κάθε δέντρο, σε σχέση με άλλους τύπους ελαιοραβδιστικού, ενώ το γεγονός πως διατίθενται μόνο με ηλεκτροκινητήρα, σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρχουν μπαταρίες, γεννήτρια ή κάποιο αυτοκίνητο διαθέσιμο, που συνήθως προσθέτει έξτρα κόστος.


Παλμικά ελαιοραβδιστικά τύπου χτένα

Τα παλμικά ελαιοραβδιστικά με δάχτυλα υπάρχουν πολλά χρόνια στην αγορά και ένα από το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι πως διατίθενται σε όλες τις εκδόσεις κινητήρα (βενζίνη, ρεύμα, αέρος, μπαταρίας), για να προμηθευτείς εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σου ανάγκες.


Από εκεί και πέρα δε διαφέρουν με τα ελαιοραβδιστικά τύπου αχινός, αφού τα πλεονεκτήματά τους είναι τα ίδια, με μόνη διαφορά την ύπαρξη μοντέλων σε όλους τους τύπους κινητήρα. Ένα έξτρα μειονέκτημα που διαθέτουν όμως, είναι πως μαζί με τον καρπό ρίχνουν και πολλά κλαδιά και φύλλα, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να ξοδευτεί έξτρα χρόνος για τον σωστό καθαρισμό του χώρου γύρω από τα δέντρα, μετά το μάζεμα των ελιών.


Ελαιοραβδιστικά με δόνηση

Τα ελαιοραβδιστικά με δόνηση, ή δονητές ελιάς, είναι νέου τύπου και πολύ εξελιγμένα, με τρομερά πλεονεκτήματα, ειδικά για όσους είναι επαγγελματίες του χώρου.

Για αρχή, το μεγάλο μειονέκτημά τους είναι το αρκετά υψηλό κόστος τους, αλλά και το υψηλό επίπεδο θορύβου, λόγω του βενζινοκινητήρα. Επίσης, δεν δέχονται προεκτάσεις, οπότε είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν σε ιδιαίτερα ψηλά ελαιόδεντρα, αν και διατίθενται συνήθως σε τρία μήκη άξονα:

    Άξονας 1,82m - συνολικό μήκος 2,79m.
    Άξονας 2,22m - συνολικό μήκος 3,19m.
    Άξονας 2,60m - συνολικό μήκος 3,57m.


Από εκεί και πέρα, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που θα δει κάποιος με τη πρώτη χρήση ενός τέτοιου ελαιοραβδιστικού, είναι πως ρίχνει το 90% του καρπού σε λιγότερο από 5 λεπτά, κάνοντας την όλη διαδικασία απίστευτα γρήγορη. Επίσης, δε πληγώνουν καθόλου τα δέντρα, αφού διαθέτουν ειδικό καουτσούκ στο μπροστινό σημείο του γάντζου, που είναι ειδικά σχεδιασμένο για να αφήνει ανέπαφο το ξύλο.

Όσο για τη χρήση του, τα συγκεκριμένα ελαιοραβδιστικά διαθέτουν ειδικά αντικραδασμικά συστήματα, με σκοπό τη προστασία του χρήστη κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, αλλά επίσης ζυγίζουν άψογα επάνω σου, για να μη σε κουράζουν καθόλου.

Expert Opinion  : Δημήτρης Μύταρος - Farmer Evolution
Ποιο είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ενός ελαιοραβδιστικού μηχανήματος για έναν αρχάριο και έναν έμπειρο χρήστη;


Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό σε ένα ελαιοραβδιστικό μηχανήμα είναι να έχει χαμηλό βάρος, καλό ζύγισμα και να μην μεταφέρει κραδασμούς στον χειριστή. Έτσι θα μπορεί να είναι άνετο και ξεκούραστο για πολύωρη χρήση.


Ελαιοραβδιστικά εδάφους


Τα ελαιοραβδιστικά εδάφους χωρίζονται σε τρεις υποκατηγορίες: μονοκύλινδρα, δικύλινδρα και τρικύλινδρα, ανάλογα τους κυλίνδρους που διαθέτουν για τη λειτουργία τους. Το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό τους είναι πως είναι αυτοκινούμενα, έτσι δε χρειάζονται ιδιαίτερη βοήθεια για να κάνουν τη δουλειά τους.


Ψάξε τώρα το ελαιοραβδιστικό που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σου ανάγκες και σύγκρινε τιμές ανάμεσα στα 3.500+ καταστήματα του BestPrice.gr ή πρόσθεσε εκείνο που σε ενδιαφέρει στα "Θέλω" σου για να ενημερώνεσαι πρώτος για εκπτώσεις στη τιμή του.


Βρες στο BestPrice.gr

  • Γεννήτριες Ελαιοραβδιστικών
  • Δονητές Ελιάς
  • Ελαιοραβδιστικά


Πηγή -BestPrice.gr