Farmer Evolution - Είστε κατασκευαστής ή αντιπρόσωπος αγροτικών μηχανημάτων;

logo

Η εξέλιξη στο farming, με reviews μηχανημάτων & γεωπονικές τεχνικές που κάνουν τη διαφορά!

Δάκος και αντιμετωπίση του


Farmer Evolution
Farmer Evolution
Farmer Evolution
Farmer Evolution
12 Αυγούστου 2022

Ο δάκος είναι ο σοβαρότερος εχθρός των ελαιοπαραγωγών.


Για την καταπολέμηση του, κάθε χρόνο ξοδεύεται ένα μεγαλο χρήματικο ποσο τόσο από το Πρόγραμμα της Συλλογικής Καταπολέμησης με Δολωματικούς Ψεκασμούς της κρατική δακοκτονία αλλά και από ιδιώτες ελαιοκαλλιεργητές.
Όταν είναι έντονη η προσβολή του δάκου στους καρπούς  έχουμε υποβαθμίση της ποιότητας του ελαιόλαδου στις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες ενώ και στις βρώσιμες τις καθιστά μη εμπορεύσιμες.

Αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς:


Παγίδες:   Υπάρχουν αρκετοί τύποι δακοπαγίδας που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Τις παγίδες μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε ειτε για να ελέγξουμε το πληθυσμό του δάκου ώστε να οργανώσουμε  το πότε θα ψεκάσουμε με εντομοκτόνα είτε για να μειώσουμε τον πληθυσμό του δάκου.
Δολωματικός ψεκασμός :   Ο δολώματικος ψεκασμός περιέχει κάποιο προσελκυστικό όπως Entomela  ή Ουρία σε συνδυασμό με εντομοκτόνο. Ανάλογα την καλλιέργεια μας αν είναι συμβατικής ή βιολογικής καλλιέργειας επιλέγουμε και το ανάλογο εντομοκτόνο. Ο ψεκασμός γίνετε με μια μικρή ποσότητα  διαλύματος σε κάποιο κλαδί του δέντρου με ελιές, ανα 2 με 5 δέντρα ανάλογα τον πληθυσμό του δάκου.

Ψεκασμός με σκευάσματα σκόνης : Τα τελευταία χρονια κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σκευάσματα που έχουν την ιδιότητα να αφήνουν μια άσπρη απόχρωση στο δέντρο μετα τον ψεκασμό. Τέτοια σκευάσματα είναι ο καολίνης (surround wp ) , το Gravital Energy βιοδιεγέρτης πυριτίου, ο ατταπουλγίτης κτλ. Ουσιαστικά αυτά τα σκευάσματα προσφέρουν ηλιοπροστασία στο δέντρο μας και ταυτόχρονα απωθούν τον δάκο . Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν εντομοκτόνα και ότι “σκοτώνουν” τον δάκο.

Ψεκασμός κάλυψης : Ο ψεκασμός κάλυψης είναι όταν γίνετε διαβροχή σε όλο το δέντρο με κάποιο εντομοκτόνο. Αυτό γίνετε  μόνο σε εξαιρετικές  περιπτώσεις και όπου έχει  διαπιστωθεί πολύ έντονη προσβολή. Στις  περιπτώσεις αυτές ψεκάζεται ολόκληρη η κόμη των δέντρων με εγκεκριμένο εντομοκτόνο με στόχο την θανάτωση τόσο των ενήλικων και των προνυμφών εντός του ελαιοκαρπού.

Σε κάποιές περιπτώσεις ενω γίνετε ακόμα και ψεκασμός καλύψεως δεν έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα .
Τι μπορεί να φταίει ;


Το pH του νερού είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την σταθερότητα ορισμένων φυτοφαρμάκων. Όταν έχουμε αλκαλικό νερό δηλαδή πάνω από   > 7 pH λαμβάνει χώρα αλκαλική υδρόλυση με τελικό αποτέλεσμα  την μειωμένη αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων, λόγω της μειωμένης δράσης των δραστικών ουσιών.

Με την σωστή ρύθμιση του pΗ  του νερού τα φυτοφάρμακα και ειδικά τα εντομοκτόνα θα είναι πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη διάρκεια δράσης.


Τα περισσότερα εντομοκτόνα είναι σταθερά σε όξινο pH (1-5) και ασταθή σε αλκαλικά διαλύματα (7-8). Η ταχύτητα υδρολύσεως αυξάνει κατά 10 φορές με κάθε αύξηση του pH κατά μία μονάδα.


Πρέπει να δώσουμε  ιδιαίτερη προσοχή στο pH του νερού που θα χρησιμοποιήσουμε ώστε να έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα .

Επίσης η διάλυση του εντομοκτόνου στο βυτίο θα πρέπει να γίνετε λίγο πριν ξεκινήσουμε τον ψεκασμό.

Όταν για κάποιο λόγο διαλύσουμε το εντομοκτόνο στο βυτίο και δεν γίνει η εφαρμογή άμεσα εντός μιας ώρας ίσως χρειαστεί να συμπληρώσουμε και άλλη ποσότητα  εντομοκτόνου . Όσο περνάει η ώρα μειώνετε η δραστική δράση του εντομοκτόνου.



Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε τον τοπικό σας γεωπόνο για την σωστή χρήση και εφαρμογή των φυτοφάρμακων .


Το παραπάνω άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα με ιδιαίτερη έμβαση την σωστή ορθολογική  χρήση των φυτοφάρμακων .


Farmer Evolution